IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аксел Вебер: Германският търговски излишък не е политически проблем

Има много уроци, които доста европейски страни, особено в периферията, могат да научат от нас, смята ръководителят на UBS

11:03 | 13.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Аксел Вебер: Германският търговски излишък не е политически проблем

Аксел Вебер, председателят на швейцарската банка UBS и бивш ръководител на германската централна банка заяви пред CNBC, че германският външнотърговски излишък не е политически проблем и че международните критики към немската икономическа политика са неоснователни.

Европейската комисия се е ангажирала да следи излишъкът по текущата сметка на Германия и дали той не се отразява негативно на останалата част от региона.

„Винаги си струва да се проучи защо Германия е толкова успешна в международен план. Има много уроци, които доста европейски страни, особено в периферията могат да научат“, казва Вебер.

„Да гледаме на това като на политически проблем е неоправдано. Германия не прави почти нищо, за да манипулирала своя успех“, добавя той.

Германия се навлече критиката на други страни в Европа, както дори и на американския финансов министър, заради зависимостта си от износа. През миналата седмица стана ясно, че търговският баланс на страната е достигнал рекордно ниво през септември.

Според критиците Германия трябва да насърчава своите граждани да харчат повече за вносни стоки, стимулирайки растежа в останалата част на Европа.

„Ръст на вътрешното търсене в Германия ще помогне за намаляване на натиска върху еврото, улеснявайки достъпа до глобалните пазари на износителите от периферията на Европа“, коментира Оли Рен, еврокомисар по икономическите и валутни въпроси.

„Ние трябва да анализираме защо германският излишък е над допустимите нива и какви са последствията, както и какъв е изходът, ако тези последици са негативни. Размерът на излишъка показва, че спестяванията са много повече от инвестициите в страната“, заяви Хоакин Алмуня, еврокомисар за конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още