IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ЕС хвърля пари на вятъра

Много от разходите на съюза нарушават собствените му правила, а делът на грешките се увеличава

15:53 | 12.11.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как ЕС хвърля пари на вятъра

Друг пример идва от Бранденбург. Там агент по плащанията на фондовете на ЕС сам си е предоставил 2,2 млн. евро за техническа помощ за актуализиране на своята IT система. В този случай обаче не успява да подаде правилно документите си и да защити проекта.

И в областта на регионалната политика, транспорт и енергетика се появяват много грешки. Тук Европейската сметна палата оценява процента на грешки на 6,8 на сто. Например, за изграждане на високоскоростна линия за френската железница договорите за строителство и строително инженерство са били възложени на една и съща фирма – очевидно нарушение на правилата за обществените поръчки.

При разходите за селско стопанство палатата оценява средния допустим процент на грешки на 3,8 на сто. Така например области в Испания, Австрия и Португалия са били регистрирани като постоянни пасища, въпреки че се състояли от каменисти почви или са покрита с гъсти гори и храсти. ЕС е предоставил съответните плащания, въпреки че повърхностите не са отговаряли на условията за подпомагане.

За да се избегнат подобни грешки, Асоциацията на данъкоплатците призовава за опростяване на правилата за помощите. „Онова, което е необходимо, са практически стандарти, които да намаляват измамите и корупцията, но в същото време да улесняват контрола", заяви Холцнагел. Той също така призовава за по-строги санкции при нарушенията. „Най-сетне трябва да се предприемат енергични действия срещу слабостите при субсидиите". Сред тях по негово мнение се включва и наказателна отговорност. И то не само от страна на подалия молбите за подпомагане, но и срещу сертифициращите органи, ако те например систематично подават неверни твърдения за разхищение на ресурси.

Докладът на Европейската сметна палата обаче хвърля светлина не само по отношение на разходите на ЕС, но и по отношение на начина, по който се управляват те. Така например Европейският парламент трябва да облекчи Комисията по отношение на изпълнението на бюджета. За тази цел Комисията представя на Европейския парламент всяка година доклад за оценка на финансите. Според палатата обаче този доклад за оценка е напълно неадекватен и недостатъчен.

Докладът "не съдържа достатъчни, уместни и надеждни доказателства за това [...] какво е постигнато с политиките на ЕС, както и следователно не е подходящ за използване в контекста на освобождаването от отговорност", се казва още в становището на Европейската сметна палата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Ако само 5-8% бюджета на ЕС се използва неправомерно, най-добре е да закрием цялата българска администрация и да прехвърлим разпределянето на всички данъчни приходи на Брюксел.В България поне 30-40 процента от бюджетните разходи се разпределят неправомерно и корупционно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Това означава само едно - че това, което ни се представя като "грешки" всъщност е съвсем умишлена, целенасочена и последователна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Обществена тайна. Най голямата бюрократична, непрактична и непроизводителна машина, налива на всички фирми в ЕС, че трябвало да са по-производителни, енерго-ефективни, зелени и други. Да създава никого ненужни и утежняващи регулации... всяка седмица ЕП да се мести през половината европа, като пътуващ цирк. Нямам думи, че и това се плаща и богати и от най-бедните като нас. Пълен т***шак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още