IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото германско правителство ще реформира субсидиите за ВЕИ енергията

Преминаването от ядрена към възобновяема енергия ще стане по-предвидимо и по-достъпно, според министъра на екологията на Германия

12:31 | 11.11.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Новото германско правителство ще реформира субсидиите за ВЕИ енергията

Новото правителство на германския канцлер Ангела Меркел ще забави експанзията на вятърните паркове, за да намали разходите за безпрецедентното решение Германия да „превключи“ от ядрена към енергия от възобновяеми източници, предава Bloomberg.

Християндемократическият блок на Меркел е постигнал споразумение със социалдемократите да се редуцира целевата мощност на вятърните паркове от 10 до 6,5 гигавата към 2020 г. и от 25 до 15 гигавата към 2030 г.

Двете политически сили са се споразумели също така да намалят правителствената помощ за вятърните турбини, за да принудят собствениците им да продават електроенергия на пазара.

Ангела Меркел дава заявка, че основен приорите на новото й правителство ще бъдат поправките в законодателството, което урежда субсидиите за сектора на „зелената“ енергия. По думите й системата за „зелени“ субсидии е довела до рязък ръст на разходите за енергия, които трябва да бъдат овладени.

Ревизията на субсидиите за „зелена“ енергия ще е централен проект на новото правителство, потвърди и министърът на екологията Петер Алмайер. Той посочва, че така преминаването от ядрена към възобновяема енергия ще стане по-предвидимо и по-достъпно.

Меркел отдавна търси начини да редуцира разходите за преминаването на страната към възобновяема енергия, след като предишното правителство на Германия реши да се откаже напълно от ядрената енергия към 2022 г. Досега реформата се финансираше основно от потребителите, чиито сметки продължават да растат. Очаква се и нов скок с 18 на сто от януари, отбелязва информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Ето, и мама Анги се старае да налее /косвено, да не я упрекнат в конфликт на интереси ;-) / малко оптимизъм в колелцата на моя бизнес. Само нашите хинвестори спят, дъски бичат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още