IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси не намериха eдинна посока след данните от САЩ

Търговията на Стария континент премина под знака на понижения кредитен рейтинг на Франция

19:03 | 08.11.13 г. 3
Европейските индекси не намериха eдинна посока след данните от САЩ

Водещите фондови пазари на Стария континент приключиха разносопочно петъчната сесия, след като инвеститорите бяха изненадани от по-добрите от очакваното данни за състоянието на трудовия пазар в САЩ през октомври.

Работните места в САЩ нараснаха с неочаквано висок темп през октомври, въпреки че през повече от половината месец щатската икономика бе парализирана от блокажа на федералното правителство, съобщава CNBC. Министерството на труда на обяви, че американската икономика е добавила 204 000 нови работни места извън селскостопанския сектор през десетия месец – доста над очакванията за експертите за покачване от 100 000. Въпреки това равнището на безработицата се изкачи леко до 7,3% от 7,2 на сто.

Пазарите в Европа започнаха търговията под знака на неприятната новина, че кредитната агенция S&P e понижила рейтинга на Франция до ниво от AA от AA+, позовавайки се на липсата на напредък в правителствените реформи в сферата на икономиката.

От агенцията съобщиха, че понижават кредитния рейтинг на втората по сила икономика в Европейския съюз, тъй като смятат, че реформите на френското правителство върху данъчното облагане, както и на други продукти, услуги и пазара на труда, не са повишили значително средносрочните перспективи на страната за растеж. Освен това безработицата продължава да бъде висока, което води до отслабване на подкрепата за предстоящи фискални и структурни политически мерки.

Новината постави под натиск водещия френски индекс CAC 40, който изгуби 0,48% до 4 260,44 пункта, воден от спадовете на кредиторите Credit Agricole (-0,46%), BNP Paribas (-0,97%) и Societe Generale (-2,34%).

В Германия индекса DAX 30 се смъкна с 0,03% до 9 078,28 пункта, докато италианският FTSE MIB добави 0,52% до 18 961,71 пункта. Испанският бенчмарк IBEX 35 пък нарасна с минималните 0,07% до 9 747,20 пункта.

През вчерашния ден Европейската централна банка изненада пазарните участници, решавайки да понижи основния лихвен процент с 25 базисни пункта до 0,25%. Ходът бе стимулиран от срива на инфлацията до 0,7% на годишна база през октомври, както и на забавянето на дейността в сферата на производството и услугите.

Същевременно Английската централна банка запази основната лихва на рекордно ниското ниво от 0,5%, оставяйки и програмата си за изкупуване на облигации без изменение. Инвеститорите ще очакват през следващата седмица протокола от заседанието на финансовата институция, който може да даде ценни насоки за бъдещето на монетарната политика на Обединеното кралство.

Нетната тримесечна печалба на Allianz нарасна с 6,3% до 1,45 млрд. евро, надхвърляйки пазарните прогнози за ръст до 1,41 млрд. евро. Акциите на дружеството поскъпнаха с 0,76 на сто в петък.

Капитализацията на автомобилния производител Rolls Royce се повиши с 3,42%, след като финансовият отчет на компанията оправда прогнозите на експертите.

International Airlines Group публикува повече от двоен ръст на нетна си печалба, което изпрати пазарната оценка на компанията нагоре със 7,99%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още