IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимизъм обхвана европейските пазари

Първоначалната еуфория премина, когато започнахме да мислим защо ЕЦБ избра да понижи лихвата в момент, в който много малко хора го очакваха, според анализатор

19:46 | 07.11.13 г.
Песимизъм обхвана европейските пазари

Предимно със спадове на акциите приключи днешната сесия на основните европейски пазари, след като днес Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основния лихвен процент до ново рекордно ниско ниво от 0,25%.

По-късно председателят на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че еврозоната се изправя пред продължителен период на ниска инфлация и отново обеща паричната политика на централната банка да остане гъвкава толкова, колкото е необходимо.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 изгуби 0,1% в днешната сесия до 323 пункта и в крайна сметка изтри ръстовете от предходните часове. В Германия DAX 30 се покачи с 0,4% до 9 081 пункта, но във Великобритания FTSE 100 отписа 0,66% до 6 697 пункта, а във Франция CAC 40 се понижи с 0,14% до 4 281 пункта.

“Първоначалната еуфория премина, когато започнахме да мислим защо ЕЦБ избра да понижи лихвата сега, в момент, в който много малко хора го очакваха”, коментира пред Bloomberg Майкъл Войшнек от Lampe Asset Management в Дюселдорф.

“Продължителен период на ниски лихви означава, че ще имаме и продължителен период на нисък растеж в еврозоната. Мисля, че Европа ще се възстанови, но това ще отнеме повече време, отколкото се очакваше”, допълва анализаторът.

Същевременно днес американското търговско министерство отчете, че брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е нараснал с 2,8% през третото тримесечие, след като през предходните три месеца записа повишение от 2,5%. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха американският растеж да се забави до 2 на сто.

“Що се отнася до икономиката на САЩ добрите новини се оказаха лоши. По-добрите данни за растежа подсказват, че паричната политика може да бъде затегната по-скоро от очакваното. Пазарите се опасяват, че централните банки ще започнат да изтеглят ликвидност”, допълва Войшнек.

Пазарната оценка на HeidelbergCement се понижи с близо 4 на сто в днешната сесия, след като компанията отчете по-слаба печалба заради валутните разлики. Същевременно акциите на Siemens добавиха над 3 на сто след новината, че компанията ще изкупи обратно акции за 4 млрд. евро през следващите две години.

Акциите на Swiss Re поскъпнаха с близо 2 на сто, след като компанията отчете по-добър финансов резултат за миналото тримесечие, отколкото се очакваше. С над 10 на сто поскъпнаха акциите на Commerzbank AG, след като банката отчете ръст на нетната печалба до 77 млн. евро за периода юли-септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още