IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК призова Германия да поправи икономическите дисбаланси в еврозоната

Германия все още не си е свършила работата по гарантирането на стабилността на валутния блок, посочва Жозе Мануел Барозу

11:30 | 06.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕК призова Германия да поправи икономическите дисбаланси в еврозоната

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу призова Германия да направи повече, за да се справи с икономическите дисбаланси в еврозоната като отвори пазара си за услуги и позволи възнагражденията да растат с по-бързи темпове, съобщава онлайн изданието EurActive.com.

Барозу подчерта, че Германия все още не си е свършила работата по гарантирането на стабилността на валутния блок. Той обаче призова и за ускоряване на реформите в затруднените държави от периферията на еврозоната.

„По-силните икономики да плащат за грешките на по-слабите – това не е решението“, коментира Барозу. „Това, от което имаме нужда, е корекция на съществуващите макроикономически дисбаланси, особено в еврозоната. Точно за това може да допринесе Германия“, допълва той.

Председателят на ЕК обаче се изказа за икономическите дисбаланси значително по-меко в сравнение с критиките, които САЩ отправиха към Берлин за зависимостта на германската икономика от износа – зависимост, която според Вашингтон тежи върху европейската икономика, а и върху световната.

Посланието му обаче е подобно, посочва изданието. По думите на Барозу единният европейски пазар в сегашния си вид позволява на Германия да „изиграе своите конкурентни предимства“, особено в областта на технологиите и индустрията.

„Германия би могла да направи повече и да позволи и другите членки на еврозоната да се възползват, например като осигури свободен и безпрепятствен достъп до пазара на услуги или да обвърже заплатите с производителността“, коментира той.

„По този начин по-отворените пазари на по-силните икономики ще допринесат за възстановяването на по-слабите икономики“, заключи Барозу.

От 1952 г. Германия изнася повече, отколкото внася, като страната е отчитала търговски дефицит само в опустошителните за икономиката години след Втората световна война. Търговският излишък на Германия е значително по-висок в сравнение с Франция или Великобритания например.

Правителството на Ангела Меркел отхвърли критиките на САЩ, като подчерта, че търговският излишък на Германия се е преполовил в сравнение с 2007 г.

Очаква се през тази година външната търговия по-скоро да натежи на икономическия растеж на Германия в сравнение с предходните години. Въпреки това търговският излишък на страната се очаква да остане стабилен на ниво от 6,9% от БВП - над 6-процентната граница, която европейските власти са установили като прекомерна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още