IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижения за европейските акции

Песимистичната оценка на ЕК за растежа в региона се отрази на индексите

19:14 | 05.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Понижения за европейските акции

Акциите на Стария континент се понижиха в днешната сесия, след като Европейската комисия публикува относително песимистични перспективи за икономиката на Европа в есенната си прогноза, предава CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 отстъпи с 0,2% до 1 291 пункта, след като все още се очаква икономиката на еврозоната да се свие през тази година.

Британският FTSE-100 се понижи с 0,4% до 6 739 пункта, германският DAX е надолу също с 0,4% до 9 002 пункта, а френският CAC 40 спадна с 1% до 4 248 пункта.

ЕК обяви, че очаква безработицата в еврозоната да остане около 12,2% до 2015 г., когато се очаква да спадне до 11,8%. Икономиката на валутния съюз се очаква да се свие с 0,4% през тази година преди да отбележи ръст от 1,1% през следващата (при досегашна прогноза за 1,2% през 2014 г.)

Икономическите данни от деня показаха, че цените на производител в еврозоната са се покачили през октомври с 0,1% на месечна и с 0,9% на годишна база.

Безработицата в Испания продължава да расте, като още 87 хил. души са се регистрирали през миналия месец, с което общата цифра на безработните достига 4,81 млн.

Положителни бяха данните за сектора на услугите във Великобритания, който е нараснал с най-бързото си темпо от май 1997 г. PMI индексът за сектора е достигнал 62,5 пункта през октомври спрямо 60,3 през септември, при прогнози за спад до 59,8 пункта.

Акциите на BMW поевтиняха с 2,8%. след като компанията отчете спад на приходите през третото тримесечие въпреки ръста в печалбата.

Книжата на Renault спаднаха с 2,5%, след като акциите на японския партньор на французите – Nissan – се сринаха заради предупреждение на компанията относно очакваната годишна печалба.

Акциите на британския търговец на дребно Marks & Spencer скочиха с 4,5%, след като веригата обяви 3,2% ръст в бизнеса си с храни, което подпомогна резултатите на компанията за тримесечието.

Британският застраховател RSA загуби 6,3%, след като оповести предупреждение за печалбата заради загуби вследствие на лошото време в Европа и Канада.

Повече за европейските борси може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още