IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансовият министър на Италия призова ЕЦБ да развърже кесията

Уверението, че ЕЦБ ще поддържа лихвите ниски за дълго изглежда не дава резултата, който се очакваше, коментира Фабрицио Сакомани

12:45 | 05.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Финансовият министър на Италия призова ЕЦБ да развърже кесията

Финансовият министър на Италия Фабрицио Сакомани призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да разхлаби допълнително паричната си политика, предаде Ройтерс.

Призивът на Сакомани поставя под въпрос стратегията на банката за вербална интервенция, с която да обуздае силното евро, отбелязва информационната агенция.

„В момента еврото е най-силната валута срещу долара в сравнение с другите валути и се очаква да остане така в обозримо бъдеще. Ако разбирам пазарите, те искат да видят конкретни действия на някакъв етап, вероятно преди края на годината“, коментира Сакомани.

През последните 4 месеца еврото поскъпна с над 5% срещу долара, което засили опасенията, че това ще спъне и без това крехкото икономическо възстановяване на икономиката на еврозоната.

Фабрицио Сакомани коментира още, че уверението, че ЕЦБ ще поддържа лихвите ниски за продължителен период от време „изглежда не дава резултата, който се очакваше“.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги се очаква да даде сигнал за готовността на банката за допълнително разхлабване на паричната политика след заседанието на управителния й съвет в четвъртък на фона на спада на годишната инфлация до 0,7% през октомври, отбелязва още Ройтерс.

Анкетирани от информационната агенция анализатори очакват ЕЦБ отново да остави без промяна основната лихва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още