IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair намали очакванията си за годишната печалба

Авиокомпанията очаква „кратка пауза“ в трафика през следващите 12 месеца

10:49 | 04.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Ryanair намали очакванията си за годишната печалба

Ryanair Holdings – най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа, очаква спад на печалбата за цялата година заради засилената конкуренция и все още отслабената икономика, предаде Bloomberg.

Нетната печалба за финансовата година на компанията, която приключва на 31 март 2014 г., се очаква да достигне 500 – 520 млн. евро. Преди компанията очакваше печалбата да достигне около 570 млн. евро. През миналата година печалбата беше 569 млн. евро.

Ryanair понижи цените и съобщи, че ще приземи поне 70 самолета през зимния сезон, за да намали капацитета си. Засега резервациите са малко повече в сравнение с миналата година, но тарифите е предвидено да паднат с 9 на сто през третото тримесечие от финансовата година на компанията и с още 10 на сто през четвъртото.

Авиокомпанията очаква „кратка пауза“ в трафика през следващите 12 месеца след продължилата около две десетилетия експанзия.

„Хората разполагат с по-малко пари, които да харчат“, коментира финансовият директор на превозвача Хауърд Милър. „Август беше силен, но след това ситуацията се влоши“, допълва той.

Печалбата на Ryanair за първите шест месеца на финансовата година нарасна с 1% до 602 млн. евро спрямо същия период на предходната година. Приходите записват ръст от 5% до 3,26 млрд. евро, а превозените пътници достигат 49 млн. души.

Акциите на компанията се сринаха с 11 на сто на 4 септември – денят, в който превозвачът за първи път предупреди за вероятността от по-ниска печалба. От началото на годината обаче цената на акциите на компанията е нараснала с 29%, като пазарната й оценка достига 8,6 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още