IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телешко месо от ЕС отново ще може да се продава в САЩ

Телешко месо и продукти от европейските страни не бяха допускани на американския пазар от 1998 г. насам

09:07 | 04.11.13 г.
Телешко месо от ЕС отново ще може да се продава в САЩ

Министерството на земеделието в САЩ промени законодателството си и ще позволи завръщането на телешко месо и продукти от Европейския съюз (ЕС) на американския пазар. Властите в САЩ вече ще прилагат международните стандарти, свързани със заболяването спонгиформна енцефалопатия по говедата (BSE), или т.нар. „луда крава”.

Американският пазар беше затворен за каквото и да било телешко месо и продукти, козе и агнешко месо от ЕС от януари 1998 година заради опасенията от болестта. Мярката беше в сила дори и след изявление от Световната организация по здравето на животните, според които обезкостеното месо е безопасно и може свободно да бъде търгувано.

На базата на изследванията се изготвят и международни стандарти, свързани с това заболяване. Те са представени през 2005 година.

През годините организацията намали и степента на риска за възникване на болестта в държави от ЕС. В общността са инвестирани огромни средства за контрол над животните.

Решението на земеделското министерство на САЩ ще трябва да бъде обнародвано в държавен вестник и влиза в сила 90 дни след публикацията. Експертите в ЕС се надяват скоро да паднат и другите ограничения – за вноса на месни продукти от овце и кози, съобщава Европейската комисия (ЕК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още