IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции се изстреляха до петгодишен връх

Оптимизмът се диктува от добрите корпоративни отчети и продължаващото вливане на ликвидност в американската икономика

19:53 | 31.10.13 г.
Европейските акции се изстреляха до петгодишен връх

Европейските акции напреднаха до над петгодишен връх в днешната сесия, след като общоевропейският Stoxx Europe 600 отчете ръст за втори пореден месец на фона на по-добрите от очакваното корпоративни резултати и продължаващото вливане на ликвидност в американската икономика, предава Bloomberg.

Stoxx Europe 600 записа ръст от 0,5% до 322 пункта днес, което е най-високо ниво за индекса от 22 май 2008 г. За целия октомври индексът отчита повишение от 3,8%.

В Германия DAX 30 се повиши с 0,26% до 9 034 пункта, а във Франция САС 40 добави 0,61% до 4 300 пункта. Във Великобритания FTSE 100 обаче се понижи с 0,69% до 6 731 пункта.

“Трябва да наблюдаваме паричната политика на Фед. Ралито на пазарите през последните месеци се определяше от неконвенционалната парична политика. Това доминираше на инвестиционния пейзаж за продължителен период от време”, коментира пред информационната агенция Нийл Вайч, инвестиционен директор на SVM Asset Management.

“Като последствие много активи вече са погрешно оценени. Така че е важно да се наблюдават всякакви структурни промени, които касаят количествените улеснения”, допълва той-

Вчера американският Федерален резерв запази без промяна програмата си за купуване на облигации. Централната банка планира да изчака, за да види още знаци за засилване на икономиката преди да свие стимулите, но и се отказа от обичайното си изявление, че свиването на стимулите ще навреди на възстановяването.

Що се отнася до еврозоната, инфлацията през октомври неочаквано записа спад, което подхрани спекулациите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) би намалила още основната лихва, за да насърчи възстановяването. Следващата среща на ръководството на банката е на 7 ноември.

Същевременно беше отчетен и неочакван спад на потребителското доверие в Германия.

Индексът на GfK, който отразява нагласите на потребителите в най-голямата европейска икономика, записа понижение за първи път от 10 месеца насам до 7 пункта.

Сред печелившите позиции в днешната сесия се наредиха акциите на BNP Paribas, които поскъпнаха с над 3 на сто, след  като финансовата институция изненадващо отчете ръст на печалбата през третото тримесечие.

Пазарната оценка на Alcatel-Lucent скочи с 19%, след като загубата на компанията за третото тримесечие се сви до 200 млн. евро от 316 млн. евро по същото време на миналата година. Анализатори очакваха спад на загубата до 274 млн. евро.

Акциите на Anheuser-Busch InBev поскъпнаха с близо 3 на сто, след като компанията обяви ръст на консолидираната печалба преди данъци и такси от 10,5%. Очакванията на анализатори, анкетирани от Bloomberg, беше за повишение от малко под 6 на сто.

Акциите на Shell и Novo Nordisk обаче записаха спадове заради разочароващи финансови резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още