IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция направи поредната крачка в развитието на ядрената енергетика

Проектът за нов АЕЦ е на стойност 22 млрд. долара и трябва да бъде готов до 10 години

11:32 | 30.10.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Реджеп Ердоган (вдясно) и Шиндзо Абе подписват ключовото споразумение. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Реджеп Ердоган (вдясно) и Шиндзо Абе подписват ключовото споразумение. Снимка: Ройтерс

Турция направи поредната голяма крачка в развитието на ядрената енергетика. Страната подписа договор за засилване на сътрудничеството си с Япония, парафиран от премиерите на двете държави – Реджеп Ердоган и Шиндзо Абе. Документът се отнася както за строителството на атомна електроцентрала край град Синоп, в близост до Черно море, така и за цялостно сътрудничество в областта на атомната енергетика.

Проектът за нов АЕЦ е на стойност 22 млрд. долара и трябва да бъде готов до 10 години. Централата ще е с капацитет 4800 мегавата. Изпълнител ще бъде консорциум, воден от Mitsubishi Heavy Industries, заедно с френската компания Gaz de Francе Suez.

Споразумението е добър знак и за японската атомна енергетика, тъй като проблемите с АЕЦ Фукушима създават напрежение и резерви по отношение на сигурността на японските технологии.

Енергийният пазар на Турция, която внася почти 97% от необходимата и енергия, отбелязва непрекъснат растеж. През 2012 г. потреблението на електроенергия се повиши с 5% до 242 млрд. киловат часа. Прогнозите за растеж в търсенето нареждат Турция на второ място в света след Китай. Страната се нуждае от 3500 мегавата допълнителни мощности годишно, за да покрие нуждите си.

Първата атомна централа на Турция трябва да започне работа през 2020 г. Тя се намира край град Мерсин и се строи от Росатом.

Вижте подробностите в репортажа на Bulgaria on Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Баси маймуните - набили ми минуси, все едно аз ще строя АЕЦ до Резово или аз ще цепя България...ама като са им монтирани розовите очила направо в мозъка и не виждат нищо, дано да помнят и да се сетят един ден, че им е било казано! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Турция развива ядрена енергетика, ние я завиваме, и балансът - поне, регионално - по този показател, горе-долу, се запазва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
milioner4e
преди 10 години
Прочетохте ли колко пари струва проекта?! Кат се толко ербап, съберете 22 млрд. долара и си простойте едно АЕЦ-че или още вярвате, че струва 5 млрд ЛЕВА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
по план ще сме вътре... Хаирлията ще върви яко, за промитите местни ***! - а защо не кажат кога ще стартират официално, неофициално стартирания от поне 5г АЕЦ-Инеада, до с.Резово...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
vivankata
преди 10 години
Ето от кого ще купуваме ток след 10 години(ако имаме индустрия)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още