IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Косово направи важна крачка по пътя си за членство в ЕС

В Прищина започнаха преговорите по Споразумение за стабилизиране и асоцииране

15:21 | 28.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Косово направи важна крачка по пътя си за членство в ЕС

Европейският съюз започна преговори за подписване на Споразумение за стабилизиране и асоцииране с Косово, става ясно от прессъобщение на Европейската комисия. Това е първата важна стъпка към членството на страната в ЕС.

През април европейските чиновници отчетоха, че Косово е покрила всички краткосрочни цели и приоритети, поставени през 2012 година. На базата на това становище Европейският съвет през юли предложи старт на преговорите за подписване на SAA.

“Това е явно признание за прогреса, който прави Косово по основните реформи и нормализиране на отношенията си със Сърбия“, коментира комисарят по разширяване Щефан Фюле по повод започването на преговорите в Прищина.

Статутът на Косово обаче ще се окаже един от сложните елементи от бъдещия преговорен процес. Бившата провинция на Сърбия обяви едностранно своята независимост в началото на 2008 година. България е една от страните, която призна новосъздадената държава, но не всички страни от ЕС одобряват този едностранен акт на Прищина.

През 2010 година Международният съд в Хага излезе с решение, че обявяването на независимостта на Косово не противоречи на международното право. Въпреки това решение обаче пет държави от ЕС не признават независимостта на страната – Испания, Гърция, Кипър, Румъния и Словакия.

Независимостта на Косово трудно се преглъща и от Сърбия. До последно влошените отношения бяха пречка и за европейското бъдеще на Белград. В последните месеци обаче двете страни успяха да постигнат напредък и това освободи и пътя им към членство в общността.

Действащи споразумения за стабилизиране и асоцииране вече са сключени с всички държави от Западните Балкани. Така ЕС потвърждава ангажиментите си към региона, описани още през 2000 година по време на съвета на лидерите на общността, който се проведе във Фейра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
нищо не е извоювала, защото сама по себе си нито го е осъществила, нито е имала нужда да съществува.../противопоставяй изкуственно->разделяй спасяващо->насочвай спасените/... извоювана е от други за други цели... сега наблюдавате изпълнението на целите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
deant
преди 10 години
За мен е странно как държава, която с кръв е извоювала собствената си независимост изведнъж решава, че постигнатото е излишно и изхвърля всичко за да се присъедини към нов съюз, в който пак няма да е независима и реално предава управлението си на Бюрократи от Брюксел. Най-добре управниците им да разкрият всички точки и подточки и точки под чертата на обществото в Косово, да се запознаят всички подробно с евродоговора и след това да направят референдум по въпроса. Искам да видя Косово дали ще са съгласни да си продават земята и да закривят важни за тях икономически отрасли, както го направихме ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още