IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони разцепи дясноцентристкото политическо пространство в Италия

Бившият премиер разпусна Народ на свободата и "възкреси" Forza Italia, с която влезе в политиката, кабинетът разчита на бившия му съратник Анджелино Алфано

18:53 | 27.10.13 г. 4
Берлускони разцепи дясноцентристкото политическо пространство в Италия

Дясноцентристкото политическо пространство в Италия може и да се разцепи на две, след като Силвио Берлускони “възкреси” старата си партия Forza Italia и разпусна Народ на свободата, която е част от управляващата коалиция, съобщава Ройтерс, като се позовава на италиански депутати.

Няколко депутати – съюзници на медийния магнат и бивш премиер разкритикуваха хода му, а пет висши членове на Народ на свободата бойкотираха срещата в петък, когато беше взето спорното решение.

Forza Italia е партията на Берлускони, с която той навлезе в политиката. Въпреки че той обеща да подкрепи правителството на Енрико Лета, след като Народ на свободата застана зад управляващата коалиция, колоритният бизнесмен предизвика разрив сред последователите си, който може да коства и управлението.

“Отсъствието ми в кабинета на нашия лидер е мотивирано от желанието ми да се противопоставя на предложението за разпускане на Народ на свободата и връщането към Forza Italia, от която никога не съм бил част”, коментира сенаторът Карло Джованарди в изявление, публикувано на личния му уебсайт.

Джованарди допълва, че дясноцентристкото пространство вероятно ще се разцепи на две - Forza Italia, водена от Силвио Берлускони, и Народ на свободата, начело на която ще застане сегашният й секретар Анджелино Алфано – доскоро близък съратник на Берлускони, който открито му се противопостави и подкрепи управляващата коалиция на Енрико Лета.

Алфано доведе до вътрешен бунт в партията, след като осуети опита на Берлускони да свали коалицията на Лета, припомня информационната агенция. Свързваните с него имена са определяни като “гълъби” – по-умерени и склонни да подкрепят правителството, докато приближените до Берлускони са определяни кат “ястреби”, които заплашват да свалят правителството.

В изявления, изпратени до италианските медии, някои от законодателите продължават да се подписват като членове на Народ на свободата, а други вече се определят като членове на Forza Italia. Въпреки явните признаци на напрежение и разделение обаче, други партийни членове се опитват да омаловажат двете “дивизии” и се опитват да очертаят някакъв техен общ фронт.

По оценки на италианските медии фракцията на Анджелино Алфано е достатъчно голяма, за да удържи подкрепата за правителството, ако групата около Берлускони оттегли подкрепата си за управляващите. Сътресенията обаче със сигурност ще подкопаят усилията на коалицията да продължи с жизненоважните реформи и стимулирането на растежа в третата най-голяма икономика в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Напил си се, напил си се... легни се наспи!:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Моля, изтрийте. Увлякъл съм се. Поднасям извинения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
...или се отнесете с хумор. Зайците, като се напием, не си знаем силата ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
"Бившият премиер разпусна Народ на свободата и "възкреси" Forza Italia, с която влезе в политиката, кабинетът разчита на бившия му съратник Анджелино Алфано"Въпреки, че новината е прилична, забележка до редактора на "***":- моля, уважавайте родния СИ език. В изречението, подлог е "Бившият премиер". Действието се отнася до съратник на *** та, следва да се използва възвратното местоимение "СИ" вместо "МУ". Научете български, или освободете поста. Срамота е такава неграмотност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още