IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският Dax премина 9000 пункта*

Бенчмаркът стартира сесията със спад от 0,4 на сто, но непрекъснато срещаше подкрепа и започна да се възстановява

15:17 | 25.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Dax най-сетне мина 9000-те пункта. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Dax най-сетне мина 9000-те пункта. Снимка: Ройтерс

След слаб старт на търговията водещият германски индекс Dax отвоюва отново ръста си и към обяд най-накрая успя да мине психологическата граница от 9000 пункта.

Бенчмаркът стартира сесията със спад от 0,4 на сто, но непрекъснато срещаше подкрепа и започна да се възстановява. В следобедните часове и Wall Street може да даде тласък на референтния индекс и да го тласне до нови рекордни висини.

Във втората лига имаше леки понижения - MDax загуби 0,4 на сто до 15 778 пункта, а TecDax се сви с 0,2% до 1119 пункта.

Участниците в търговията днес бяха отправили погледите си към германската икономика. Настроението сред водещите стратези на германската индустрия изненадващо се е понижило през септември. Изготвяният от института Ifo индекс на бизнес доверието спадна за първи път в рамките на последните шест месеца до 107,4 пункта през октомври спрямо 107,7 пункта през септември. Резултатът остана под очакванията на пазара за ръст до 108 пункта. През предходните пет месеца този барометър непрекъснато растеше.

Икономистите обаче не драматизираха прекалено спада на индекса. Така например Йорг Цойнер, главен икономист в KFW, твърди, че корекцията е предвидима. „Политическата криза в САЩ и Италия трябваше да се отрази на настроението. Въпреки това възходящият тренд е все още непокътнат, Германия остава на курса към възстановяването. Ръст от две на сто през следващата година остава в рамките на очакванията“, казва той, цитиран от Handelsblatt. 

Най-силният ръст на единичен компонент в предобедната сесия отчете RWE. Енергийната компания регистрира ръст от 1,8%. Книжата на K+S повишиха стойността си, след като американският конкурент Potash вчера намали прогнозата си за печалбата. Спадът в продажбите на най-големия производител на торове в света направи акциите на K+S по-силно търсени, в следствие на което цената се повиши с 1,2 на сто.

И BASF отчита ръст – от 1,2 на сто. Най-големият производител на химикали в света отчете солидно увеличение на нетната си печалба за третото тримесечие, като тя скача с 19% на годишна база до 1,1 млрд евро в третото тримесечие.

Най-големият губещ засега е Lufthansa. Книжата на авиокомпанията поевтиняват с 2,5 на сто. Следва Thyssenkrupp със спад от 1,5 на сто и Commerzbank със спад от 1,3%.

DAX обаче днес е единственият светъл лъч сред европейските борси. Останалите водещи европейски индекси в момента са доста под рекордните си равнища, част от които достигнати преди години. Euro-Stoxx-50, който през миналия вторник за първи път от над две години отново се повиши до равнище над 3000 пункта, отчита ръст от 3 пункта до 3 042 пункта.

* Актуално към 14,30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още