IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел настоява за засилена икономическа координация

ЕС не може да се ограничи до интегриране само на финансовата система

21:47 | 24.10.13 г. 2
Меркел настоява за засилена икономическа координация

Държавите от еврозоната трябва да постигнат по-силна координация на икономическите политики, за да останат конкурентоспособни и да стимулират растежа. Това каза канцлерът на Германия Ангела Меркел преди началото на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел, предаде АП.

Коментарът на Меркел идва в разгара на преговорите с евентуалните й коалиционни партньори. Партията на канцлера се опитва да ги убеди, че Европейската комисия трябва да получи по-широки правомощия за надзор на икономическите политики на държавите-членки.

Очаква се лидерите на 28-те държави от Европейския съюз (ЕС) да обсъдят и следващите стъпки за задълбочаването на банковия съюз – система от нови органи и правила, чиято цел е да балансира финансовия сектор на Стария континент.

Все още политиците не могат да преодолеят разногласията как да се сформира специалният орган за спасяване и закриване на проблемни банки. Не се очаква и на тази среща лидерите на държавите от ЕС да постигнат споразумение, а само да потвърдят ангажимента си да намерят решение през следващите два месеца.

Държавите от блока вече се съгласиха да дадат правомощия на Европейската централна банка (ЕЦБ) като единен надзорен орган. Преди официално да поеме новата си роля, ЕЦБ ще направи преглед на балансите на 130 банки от еврозоната, за да определи възможните слаби места.

ЕЦБ настоява оздравителният орган да бъде готов до приключването на стрес тестовете, за да може след публикуването на резултатите той да поеме своята роля и да спасява или закрива проблемни банки.

“Страните трябва да предприемат всички възможни мерки по отношение на подготовката на техните национални системи, така че да могат да се справят със сериозните проблеми, които биха могли да бъдат разкрити”, коментира холандският премиер Марк Рюте преди началото на срещата.

Меркел заяви още, че блокът не може да се ограничи до интегриране само на финансовата система, а се нуждае и от по-последователна икономическа политика за повишаване на конкурентоспособността и иновациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Страхотно. Баба Меркел ни препоръчва горещо създаването на нов СИВ с много по-строги правила. Като допълним и това, че СССР вече започва да се възстановява и много от бившите републики - сега вече държави са напълно готови да се присъединят към новия "Общ пазар", който за сега ще включва освен тях Турция и Индия, картинката наистина много се избистря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Хубави неща са им дали да прочетат на сричащите: "Страните трябва да предприемат всички възможни мерки по отношение на подготовката на техните национални системи" -> тук "национални" се използва в смисъл, на остарял ,ненужен, вреден, въпреки него! Мерките са гвоздея на изречението... изобщо, маймуните ще предпочетат да не са се раждали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още