IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Независими ли са решенията на европейската агенция за безопасност на храните?

Над половината от учените в институцията имат пряка или непряка връзка с хранителната индустрия

11:17 | 27.10.13 г. 3
Независими ли са решенията на европейската агенция за безопасност на храните?

Безспорно една от най-важните европейски институции е Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA)– реално всеки, който живее в ЕС, е засегнат от решенията, които взима.

Доколко тези решения се вземат независимо реши да провери анализаторската компания Corporate Europe Observatory.

Според данните, които е събрала, 122 от 209-те учени, които работят в агенцията, имат директна или индиректна връзка с представители на хранителната индустрия, които реално са натоварени да регулират.

Не за първи път EFSA е критикувана за конфликт на интереси от неправителствени организации и медии, дори и от Европейския парламент. Решенията на експертите са ключови за развитието на хранителната индустрия. От тях зависи например дали храни с генно-модифицирани организми (ГМО) ще бъдат допуснати на пазара в ЕС, както и какви хранителни добавки са допустими.

От CEO обясняват още, че проверката за конфликт на интереси в агенцията не обхваща недекларираните връзки. Организацията обаче допълва, че след като са изнесли първите резултати от проучването, ръководителите в EFSA са ги поканили, за да обсъдят именно начините за подобряване на независимостта на агенцията.

Един от изводите е, че системата за регистриране на конфликт на интереси не може да отчете всяко нарушение, а причината е, че правилата не са достатъчно ясни.

От агенцията вече показват желание за промяна, въпросът обаче е как и кога ще бъде постигнато това. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Няма да излезнат на яве - обяснил съм го в коментара си по-долу! - тук целта е друга - отклонява се вниманието: УЖ компаниите лобират за дадените Взети Решения... точно за да се скрие източника, на генериране на решенията (1)! и се печели и едно оправдание , за вече взети грешни решения (2) и се създава повод за РЕФОРМИ (3)! - издават се чрез противоречието, че компаниите имат различни цели /различни субекти при начално условие - свободен пазар/ и не могат да вземат общи решения!... => или големите компании са с общ "притежател", или на тях им се казва централизирано как да работят отгоре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ох колко такива неща ще излязат на яве за този прехвален ЕС... А някои дори няма да излязат на яве...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Еми нали трябва тези които "вземат решенията" да се хранят някъде...А д-во за централизираното налагане на "взиманите решения", е не в конфликта на интереси на гласуващите ги /както се манипулира чрез изместване на "търсеното" тук/, а в еднаквостта на "взиманите решения", защото при евентуален "свободен пазар", различността и противопоставянето на различните интереси /на различните свободно пазарни субекти/ биха довели до различност във гласуването и НЕ взимане, на реално "взиманите решения"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още