IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК предлага въвеждането на стандартизирана справка-декларация за ДДС

Стандартизираният формуляр трябва да замени националните и да уеднакви процедурата по подаването му

14:56 | 23.10.13 г.
ЕК предлага въвеждането на стандартизирана справка-декларация за ДДС

Да се въведе стандартизирана ДДС декларация в държавите от Европейския съюз (ЕС), която да се подава в едни и същи срокове във всички държави-членки, предлага Европейската комисия (ЕК).

Единната справка за ДДС трябва да замени националните декларации и да уеднакви процедурата, която в момента е различна за всяка държава от ЕС.

Предложението е част от инициативите на комисията за опростяване на данъчното законодателство и намаляване на административната тежест върху бизнеса, посочват от ЕК в съобщение, изпратено до медиите от представителството на институцията в София.

Според изчисленията, ако се въведе единна справка-декларация за ДДС, предприятията в общността ще спестяват до 15 млрд. евро годишно.

Предлага се в справките да се заложи единен набор от изисквания за предприятията при подаване на документите, без значение в коя държава-членка се подава декларацията. Така от ЕК смятат, че ще се гарантира, че от предприятията се изисква да предоставят една и съща основна информация в едни и същи срокове в целия ЕС.

Всяка година в ЕС се подават 150 млн. справки-декларации за ДДС от данъчно задължените лица до националните данъчни администрации. В момента изискваната информация, формулярите и сроковете за подаване се различават значително между отделните държави от съюза, посочва се в съобщението.

"Това прави подаването на справка-декларации за ДДС сложна, скъпа и обременителна процедура за трансграничните предприятия. Предприятия, извършващи дейност в повече от една страна от ЕС, също така се оплакват, че е трудно да спазват разпоредбите за ДДС поради сложността на процедурите", посочват още от Брюксел.

Все пак държавите-членки ще имат правото да изискват допълнителна информация от предприятията. тя обаче се предвижда да е ограничена до максимум 26 полета за информация, също стандартизирани.

Предприятията ще трябва да подават стандартната справка-декларация за ДДС всеки месец, а микропредприятията — само веднъж на три месеца. Предвижда се да отпадне и подаването на обобщена годишна справка за ДДС, която се иска в някои държави от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още