IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EK: Гърция трябва да ускори реформите, за да стимулира растежа

Европейската комисия отбеляза необходимостта от добре функционираща данъчна система, реформа в държавната администрация и предвидима бизнес среда

10:02 | 23.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
EK: Гърция трябва да ускори реформите, за да стимулира растежа

Гърция е постигнала напредък в борбата с финансовите си проблеми, но трябва да ускори структурните реформи и да повиши ефективността на държавната администрация, за да стимулира растежа. Тези препоръки отправи Европейската комисия (ЕК) към южната ни съседка, предава Yahoo Finance.

Атина разчита на международна финансова помощ от 2010 г. насам в замяна на реформи и орязване на държавни разходи. След повече от три болезнени години на икономическо приспособяване правителството многократно отлагаше въвеждането на нови мерки на икономии за нацията, която се намира в рецесия вече шеста година.

ЕК, заедно с Международния валутен фонд и Европейската централна банка (ЕЦБ), подчертаха колко важно е провеждането на бързи реформи, които да помогнат на страната да се възстанови.

В свой доклад ЕК отбелязва необходимостта от създаването на добре функционираща данъчна система, от реформа в централната държавна администрация и от осигуряването на благоприятна и предвидима бизнес среда.

„Растежът и създаването на нови работни места могат да дойдат само от процъфтяващите компании, които да имат лесен достъп до ликвидни средства и до пазарите“ се казва още в препоръките на ЕК в нейния Пети доклад за напредъка на Гърция.

Гърция, която би трябвало да отчете икономически растеж следващата година, в момента е в противоречие с международните кредитори относно размера на дефицита в бюджета на страната за 2014 г., което повдигна темата, че Гърция може да се нуждае от нови мерки за строги икономии.

В опит да отключи вратата за така необходимите за Гърция инвестиции, които да съживят боледуващата икономика, ЕК очаква до края на годината в страната да бъдат завършени големи инфраструктурни проекти на стойност 7,6 млрд. евро.

Те бяха преустановени за три години, след като правителството и концесионерите поискаха да бъдат преразгледани условията по тях заради кризата, в която изпадна Гърция.

Възобновяването на съфинансираните с европейски средства проекти ще съживят инвестициите, които в периода на рецесията 2008-2013 г. се свиха с 61%, и ще подкрепят очаквания скромен икономически растеж от 0,6% през следващата година.

ЕК се опитва да помогне на Гърция да привлече повече европейски фондове и заеми, с които да осигури финансиране за малките компании, останали пренебрегнати от гръцката банкова система.

Въпреки рекордно ниските лихвени проценти на ЕЦБ по данни на правителството лихвите по кредитите за гръцките предприятия достигнаха рекордно ниво от средно 6,6%.

Ето защо ЕК препоръчва по-всеобхватен подход за оказване на подкрепа на малките и средни предприятия, които са считани за гръбнака на всяка икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
понеже растеж няма -> реформи, после пак нови реформи за да ускори растежа, и т.н. остават само реформите :)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още