IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните от САЩ повишиха водещите индекси в Европа

Сезонът на отчетите също продължава да диктува настроенията на пазарните участници

19:49 | 22.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Данните от САЩ повишиха водещите индекси в Европа

Във вторник водещите европейски борсови индекси приключиха сесията с повишения. Влияние на търговията оказаха данните за разкритите работни места в САЩ, които, макар и разочароващи, окуражиха инвеститорите. Причината - пазарните участници смятат, че Федералният резерв на САЩ ще отложи намаляването на обема на месечните парични стимули.

Припомняме, че американската централна банка се ангажира да промени курса на паричната си политика само при добри икономически данни, включително и положителни такива за пазара на труда.

В Лондон индексът FTSE 100 приключи с ръст от 0,62% до 6695,66 пункта. Водещият немски бенчмарк DAX се разшири с 0,90% до 8947,46 пункта. За френския CAC 40 търговията завърши с повишение от 0,43% до 4295,43 пункта. В Испания IBEX 35 се понижава с 0,25% до 10012,90 пункта.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 удари петгодишен връх в следобедната търговия и затвори с ръст от 0,5 на сто до 1287,32 пункта.

Португалският финансов министър Антонио Пирес де Лима увери, че страната ще направи всичко възможно, за да избегне още един спасителен заем. Той бе категоричен, че до 2014 г. бюджетният дефицит ще слезе до 4% и че страната ще изпълни договорките с кредиторите си.

Bundesbank – централната банка на Германия – предупреди, че цените на апартаментите в някои от най-големите немски градове могат да се окажат надценени с около 20%, защото търсенето на жилища в момента превишава строителството на нови.

Днес BHP Billiton оповести своя отчет за тримесечието. Добивната компания повиши годишната си цел за производството на желязна руда. Акциите й на борсата в Лондон поскъпнаха с 4,11% до 1950,50 паунда за брой.

Акциите на Swedbank поскъпнаха с 3,56 на сто, след като Шведската банка публикува силен тримесечен отчет, в който растат доходите от кредитната й дейност.

Доставчикът на телекомуникационни услуги KPN обяви 13-процентен спад в нетната си печалба за третото тримесечие, но анализаторите приеха този резултат като по-добър от очакваното, прогнозирайки по-остри загуби за холандската компания. Нейните книжа първоначално поевтиняха, но в крайна сметка затвориха с ръст от 0,67% до 2,25 евро за брой.

Акциите на английската верига супермаркети Tesco изтриха 0,2% от стойността си и в края на сесията затвориха при цена от 371,45 паунда за брой след новината, че миналата седмица Уорън Бъфет чрез компанията си Berkshire Hathaway е намалил с една пета дела си в третата по-големина в света верига супермаркети Tеsco.

Акциите на Novartis поскъпнаха с 1,99% до 69,25 шв. франка, след като швейцарската фармацевтична компания оправда очакванията на анализаторите за размера на тримесечните си приходи и печалба.

Британският разработчик на чипове АRM Holdings изненада приятно с междинния си отчет за третото тримесечие на годината, но анализаторите останаха скептични за бъдещото развитие на компанията. Акцията поевтиня с 3,37% до 1004 паунда.

Акциите на испанската строителна компания FCC поскъпнаха с 8,3% до 16,97 евро, след като Бил Гейтс стана вторият най-голям акционер в дружеството със своя 6-процентен дял.

Инвеститорът Даниел Льоб разкри, че се е сдобил с дял в Nokia посредсвом неговата компания Third Point LLC. Акциите на Nokia реагираха положително на новината, но в крайна сметка отчетоха загуба от 0,38% до 5,27 евро за брой. Днес шведският мобилен гигант представи и първия си таблет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още