IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК има спешна нужда от 2,7 млрд. евро

Европарламентът спешно ще гласува отпускането на сумата, за да може институцията да продължи да изпълнява финансовите си задължения

14:54 | 22.10.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
ЕК има спешна нужда от 2,7 млрд. евро

Европейската комисия (ЕК) спешно се нуждае от 2,7 млрд. евро за 2013 г., за да не спре да изпълнява финансовите си задължения в средата на ноември, съобщават от представителството на Европейския парламент (ЕП) в България.

Тази сутрин председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу е уведомил за ситуацията председателя на ЕП Мартин Шулц.

Според Шулц, ако Съветът на Европейския съюз бързо предложи допълнителния бюджет, бюджетната комисия към ЕП ще може да го гласува и предложи за приемане на пленарно заседание още в сряда или четвъртък.

Литовското председателство на ЕС, което движи преговорите за дългосрочната финансова рамка на блока до 2020 г., съобщи късно снощи, че страните-членки са разрешили допълнителното финансиране за Еврокомисията за тази година, предава euobserver.com.

Европарламентът пък е решил да даде одобрението си по спешна процедура, допълва изданието.

Недостигът в бюджета на ЕК се е отворил заради 20-процентния спад на собствените приходи от мита и други такси. Тази година обаче институцията е предложила общо 9 коригиращи бюджети на стойност над 15 млрд. евро, отбелязва изданието.

Дефицитът от 2,7 млрд. евро в бюджета на Еврокомисията е част от по-широките разговори в ЕС за разходите през 2013 и 2014 г., както и за финансовата рамка за периода 2014-2020 г.

Тази седмица евродепутатите трябваше да гласуват бюджетната рамка за 2014-2020 г. Вотът обаче беше отложен, тъй като ЕП поиска първо държавите-членки на ЕС да одобрят искането на допълнителни 3,9 млрд. евро за 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Баси маймунското щастие, ако можеше да спре да "работи"!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Между другото - много хубава статия. Хубаво е човек да може да чете и между редовете. Щом за ЕК 2,7 млрд евро вече са проблем и имат "спешна нужда" от тях, значи печатницата вече не може да наваксва - примерно казано. И защо са и на ЕК тез милиарди? А, спаднали и приходите от мита и други такси?! Сериозно!!!! На мен кат ми падне заплатата никой не ме пита колко пари ми трябват. И на мен ми трябват пари, както и вдигане на тавана на дълга. Много ми е важно и е спешно. Но ЕК е много по-важна от мене, така,че мисля да им помогна с четерр лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Както казват футболните феновеЗАКРИВААААЙ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още