fallback

В коя провинция живеят най-спестовните германци

Средният немец разполага със спестявания за над 20 хил. евро

09:50 | 22.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Жителите на Хесен имат най-дебелите спестявания, а не считаните за толкова стиснати шваби. Според актуално проучване на германската банка Postbank в края на 2012 г. всеки жител на Хесен е натрупал средно по 38 863 евро в спестoвната си сметка или като краткосрочни инвестиции, пише икономическият всекидневник Handelsblatt.

Жителите на провинцията Баден-Вюртемберг, за които поговорките твърдят, че са стиснати, имат в сметките си средно по 21 955 евро и така се класират зад жителите на Хамбург, Берлин и Бавария - на пето място. На последното място е провинция Мекленбург-Предна Померания с едва по 10 573 евро.

Петте източни провинции са заедно на дъното на списъка. Най-голям ръст през 2012 г. генерира Хесен, с увеличение от 3800 евро. С едно изключение гражданите на другите провинции са успели да увеличат своите краткосрочни спестявания.

Само жителите на Тюрингия не успяват в това. Тук сумата на спестяванията се свива с около 76 евро, както Postbank изчислява на базата на данни на централната банка на Германия Bundesbank.

Според статистиката средностатистическият германец разполага със спестявания в размер на 20 164 евро, с 829 евро повече, отколкото преди година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:49 | 20.08.22 г.
fallback