IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел стяга редиците срещу Драги за условията за спасяване на банките

ЕК настоява за включването на притежателите на банкови облигации в спасяването на кредитните институции въпреки предупрежденията на президента на ЕЦБ

15:22 | 21.10.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Брюксел стяга редиците срещу Драги за условията за спасяване на банките

„Чрез структурно разстройване на пазарите на подчинен дълг това може да доведе до отлив на инвеститори от европейския банков пазар, което ще удари допълнително финансирането на банките в бъдеще“, пише той. Държавната подкрепа трябва да бъде допускана без подобна промяна, смята Драги. Той се позовава на т. нар. „изтласкващ ефект“, при който държавните инвестиции изместват частните, при положение, че банките ще се надпреварват да набират капитал преди стрес тестовете, които ще проведат през 2014 г., както и предвид възможността за блокиране на процеса на деливъридж, докато кредитните институции свиват балансите си, за да изпълнят новите изисквания за капитала.

Дори в банките, достигнали регулаторния минимум, „подчиненият дълг трябва да бъде превърнат в акции, преди да бъде получена държавна помощ“, се посочва в неофициалните насоки на ЕК, публикувани през миналата седмица. „Стрес тест, разкрил недостиг на капитал, сам по себе си е несъотносим към лоста на държавната помощ“, се обяснява в тях. „Лостът на държавната помощ ще стане приложим само тогава, когато частните средства за набиране на капитал са изчерпани и някоя банка се наложи да прибегне до публичните ресурси, за да запълни този недостиг. В тези случаи стабилността на банката остава под съмнение“, се добавя в документа.

По отношение на опасенията на Драги ЕК изяснява, че според новите правила могат да бъдат правени изключения „когато прилагането на отписване на активи или замяната на подчинен дълг с акции би довело до непропорционални резултати или би застрашило финансовата стабилност“. Това по-конкретно ще се прилага, когато банката вече е набрала средства и държавната помощ е минимална в сравнение с общите ѝ активи.

Представители на ЕС и ЕЦБ обсъждат също и начина, по който замяната на подчинен дълг с акции ще се прилага по дългови договори, сключени според друго законодателство.

Очакванията за загуби на притежателите на второстепенен дълг нараснаха, особено след отписването на подобни задължения при спасяването на испанските банки. Утвърждаването на практиката обаче остава политически болезнено мероприятие за националните власти, като се имат предвид инструментите, продавани понякога на инвеститори на дребно, които не съзнават целия риск по операцията.

Подчиненият дълг представлява средно около 1,5% от активите на банките в ЕС в сравнение със 7% за негарантирания първостепенен дълг, сочат оценки на ЕК.

„Коригираните насоки се прилагат във всички случаи, в които банките, техните акционери и притежателите на подчинен дълг не са в състояние да наберат необходимия капитал за покриване или на регулаторните изисквания, или на тези за резервите, и когато трябва да прибегнат до публични средства“, заяви Антоан Коломбани, говорител на Алмуния. „Те предвиждат и изключения, които ще бъдат приложими поради основания за финансовата стабилност и при разглеждане на всеки конкретен случай“, добави той.

Вижте повече в коментара на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Откровено желая тази схема да фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Явно Кипър беше тестът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още