IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Меркел: Германия няма да има ново правителство преди декември

Настоящето правителство ще подаде официално оставка във вторник, но ще продължи работа до съставянето на нов кабинет

13:48 | 19.10.13 г. 1
Меркел: Германия няма да има ново правителство преди декември

Германия няма да има ново правителство преди декември. Това обявиха в петък канцлерът на най-голямата икономика на Стария континент Ангела Меркел и генералният секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) Херман Грьое, цитирани от DPA.

По думите на Грьое ХДС ще отдели целия ноември за коалиционни преговори с опозиционната Германска социалдемократическа партия (ГСДП). Според него разговорите ще са "интензивни и задълбочени". Ангела Меркел от своя страна предупреди, че те могат да продължат още по-дълго, до 25 декември, пише БТА.

След като вчера се съгласиха да пристъпят към преговори, двата лагера се очаква да създадат 12 преговорни екипа по различни проблеми и сфери на политиката. Основното искане на лявоцентристката ГСДП е въвеждане на единна минимална работна заплата. Ако се приеме предложената почасова ставка от 8,50 евро, това ще означава незабавно повишаване на доходите за милиони работници в икономически изоставащата Източна Германия.

Председателят на ГСДП Зигмар Габриел отрече при вчерашната среща с ХДС и Християнсоциалния съюз (ХСС) да са били разределяни министерски кресла, но в медиите вече вървят слухове кое министерство ще е на коя партия. 

Според добре осведомени източници социалдемократите щели да поискат финансовото министерство и да се откажат от външното. Това значи, че сегашният финансов министър Волфганг Шойбле, може да стане външен министър, отбелязва DPA.

Говорителят на Меркел Щефен Зайберт заяви, че канцлерът и кабинетът официално ще подадат оставка във вторник, когато ще е първото заседание на новия парламент, но ще продължат да управляват до съставяне на ново правителство.   

Повече може да научите от репортажа на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 10 години
Най вероятно отиват на нови избори Програмите им са толкова противоречиви че не виждам как ще се разберат Но и при нови избори Германия си е Германия Локомотива на Европа ще продължава да се движи на пълна скорост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още