IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон вече значи нещо повече от голям трафик и постоянни валежи

Данъчните реформи направиха британската столица по-конкурентна за развиване на успешен бизнес

18:36 | 17.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Лондон вече значи нещо повече от голям трафик и постоянни валежи

Швейцарският град Баар предлага чист въздух, улеснен достъп до ски писти и едни от най-ниските данъци за физически лица в Европа. Лондон ли? Много голям трафик и постоянни валежи.

Въпреки това изпълнителните директори на Noble Corp – компания за производството на платформи за дълбоководни петролни сондажи, са в процес на преместване на седалището си от Баар в британската столица, пише Businessweek.

Ръководителите базират решението си на по-добрата работна сила и улеснения транспорт посредством най-натовареното летище в Европа – Хийтроу. В допълнение, корпоративният налог на Острова вече е значително по-конкурентен на данъците в Швейцария.

Noble е част от вълната чуждестранни компании, които преместват централните си офиси в Лондон, привлечени от понижените данъчни ставки в страната. Кампанията е част от усилията на премиера Дейвид Камерън да направи Обединеното кралство по-привлекателна дестинация за чуждестранния бизнес.

"Определено има завръщане обратно към Великобритания, като мисля, че то ще продължи", заяви Ангъс Уинтър Winther, старши съветник в инвестиционната банка Evercore Partners Inc в Лондон. "Имате огромни предимства: огромен набор от таланти, инфраструктура, достъпен език и понижени данъчни ставки", допълни той.

През 2012 г. 45 чуждестранни компании са преместили своите световни или регионални представителства в Лондон в сравнение с едва 25 през 2009 г., сочат данните на FDI Markets. Сред големите премествания през тази година са това на звеното за газ и петрол на General Electric Со, което досега бе във Флоренция, Италия, и това на китайската компания ABP China Holdings Group Ltd, която премести своето международно седалище в Лондон.

Въпреки че Лондон е известен с многото си културни възможности и добри ресторанти, поредицата от понижения на корпоративните данъци от страна на правителството на Камерън подобриха бизнес средата. Основната корпоративната ставка на Острова в момента е 23% спрямо 28-те процента през 2010 г. До 2015 г. се предвижда процентът да падне до около 20 на сто спрямо 29 на сто в Германия и около 33% във Франция.

"До 5-10 години много компании ще се насочат към места като Ирландия или Нормандските острови", смята Дан Шустери-Уолдън, партньор в адвокатската кантора Linklaters.

Noble е само един от примерите как британските данъчни промени са направили страната по-конкурентна. Средният швейцарски корпоративен налог е 18%, но в някои от кантоните достига 24,4%, сочат данните на KPMG.

Други компании от САЩ също подходиха по сходен начин. Aon Plc, вторият най-голям застрахователен брокер в света, премести през 2012 г. централата си от Чикаго в Лондон. От дружеството обявиха, че това ще им даде по-добър достъп до бързо развиващите се икономики в региона.

В допълнение към понижаването корпоративния налог, през 2012 г. британското правителство намали размера на дължимия данък върху печалбите, реализирани извън страната. Това накара някои местни фирми, които са изместили представителствата си в офшорни зони, да се завърнат на британска територия.

Повече за привлекателните възможности за развиване на бизнес на Острова може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още