IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещи икономисти орязaха двойно прогнозата си за германския БВП

Германската икономика е в началото на възстановяването си, смятат експертите

15:32 | 17.10.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Водещи икономисти орязaха двойно прогнозата си за германския БВП

Водещите германски икономисти очакват икономиката на страната да нарасне през тази година с едва 0,4%. Досега се очакваше БВП да отчете ръст от 0,8%, предава Ройтерс.

За сметка на това прочутите пет големи икономически института в Германия очакват по-висок растеж за 2014 г. За следващата година водещата в еврозоната ще нарасне с цели 1,8% на фона на вероятното икономическо възстановяване на континента, се казва в представения днес есенен доклад на институтите. 

През есента на 2013 г. германската икономика е в началото на възстановяването си", се казва в доклада. Световната икономика се облекчава, несигурността, породена от кризата в еврозоната, ще се смали. От началото на годината има признаци на възстановяване". И по-свободната парична политика на централните банки щяла да изиграе сериозна роля за облекчаването на ситуацията. 

Експертите създават своя есенен доклад по поръчка на федералното правителство. Сред институциите са базираният в Мюнхен Ifo, RWI от Есен, IWH в Хале, и след няколко години на въздържание и Берлинският DIW. Документът служи за основа за икономическата прогноза на правителството и за база за публичните бюджети.

„Тези данни ще бъдат много внимателно анализирани на фона на началото на коалиционните преговори. А те започват в 3 следобед берлинско време“, казва Дейвид Туид  от Bloomberg.

Министерството на икономиката ще представи своята актуализирана оценка на 23-и октомври.

Увеличението на издръжката на живота ще бъде умерено през тази и следващата година, се казва още в проучването. За 2013 г. се очаква инфлация от 1,6%, а за 2014 г. инфлацията ще бъде в размер на 1,9%. Европейската централна банка (ЕЦБ) счита ниво от малко под два процента за стабилност на цените.

Икономистите предупредиха бъдещото федерално правителство въпреки добрите икономически перспективи да не предприемат някои проекти, като например въвеждането на национална минимална работна заплата. "Единна минимална заплата вероятно ще има значително по-негативни последици за пазара на труда в сравнение с досегашните договорености по браншове", се казва в доклада.

Въвеждането на такава минимална заплата в размер на 8,50 евро може да "доведе до значителното свиване на работни места особено в бившата Източна Германия, предупреждават експертите.

Още по темата вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
driverf1
преди 10 години
"Въвеждането на такава минимална заплата в размер на 8,50 евро може да "доведе до значителното свиване на работни места особено в бившата Източна Германия, предупреждават експертите."Но.....едно голямо,НО,-----....8,50 евро за един отработен час.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
" Световната икономика се облекчава, несигурността, породена от кризата в еврозоната, ще се смали. От началото на годината има признаци на възстановяване".-------------------------------... 9 ...... 8 ..... 7 ..... Чувствате, че клепачите ви се затварят .... 6 ...... 5 ..... 4 ....... цялото ви тяло е приятно затоплено и отпуснато....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
WarrenBuffett
преди 10 години
"Въвеждането на такава минимална заплата в размер на 8,50 евро може да "доведе до значителното свиване на работни места особено в бившата Източна Германия, предупреждават експертите." - Съгласен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още