IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вълната от оптимизъм заля и европейските борси

Пазарите на Стария континент останаха до последно в очакване на споразумение във Вашингтон

19:42 | 16.10.13 г. 2
Вълната от оптимизъм заля и европейските борси

Фондовите пазари на Стария континент се заразиха с оптимизма, който обхвана началото на търговската сесия на Wall Street в сряда. Борсите в Европа очакваха до последно с интерес добри новини от Вашингтон, където американските законодатели продължават да преговарят за рестартиране на дейността на федералното правителство и покачване на дълговия лимит.

Европейският бенчмарк Euro Stoxx 50 се покачи с 0,19 на сто до 314,60 пункта. В Германия DAX 30 постигна нов рекорд от 8,846 пункта, постигайки дневен ръст от 0,47%. Френският CAC 40 отстъпи с 0,29% до 4 243,72 пункта, докато във Великобритания FTSE 100 нарасна с 0,34% до 6 571,59 пункта.

Пазарите в Европа наблюдаваха отблизо развитието на ситуацията в САЩ. Във Вашингтон председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър обяви открито готовността си да подкрепи плана на Сената. Фокусът през днешния ден отвъд Океана ще бъде върху преговорите между лидерите на демократите и републиканците – Хари Рийд и Мич Макконъл.

Същевременно Италия и Португалия представиха проектобюджетите си за следващата година. Докато Италия планира намалението данъчната ставка върху труда, Португалия се насочва към понижение на заплатите в публичния сектор и ограничаване на социалните придобивки.

В Германия воденият от Ангела Меркел консервативен християндемократически блок прекрати преговорите с партията на Зелените, съобщи лично генералният секретар на водещата политическа формация Херман Грьое. 

"На тези преговори не можахме да постигнем солидна основа за четиригодишно сътрудничество", заяви от своя страна председателят на Зелените Клаудия Рот. Сега съюзът ще продължи да се консултира с германската социалдемократическа партия, за да се формира евентуална широка коалиция.

Грьое отбеляза, че християндемократическият блок има намерение да се концентрира върху "проучвателната" среща със социалдемократите, която е насрочена за четвъртък. 

"Ръководството на Зелените няма да препоръча по време на партийната конференция в Берлин през уикенда влизане в коалицията", заяви още Рот. Според нея и съпредседателя Цем Йоздемир различия между преговарящите е имало преди всичко в областта на енергетиката. "Зелените са се опитали напразно да получат конкретни изявления за намеренията на съюза", поясни Клаудия Рот.

В еврозоната индексът на потребителските цени нарасна с 1,1% на годишна база през септември. Въпреки ръста спрямо предходната година индикаторът отчете спад на растежа на месечна база. През август инфлацията във валутния блок достигна 1,3 на сто.

Броят на търсещите работа хора във Великобритания през септември е спаднал до 41 700, надхвърляйки леко пазарните очаквания за понижение до 41 600, стана ясно от публикуваните през деня данни на Службата за национална статистика.

Същевременно Италия – третата най-голяма икономика в еврозоната, е постигнала търговски излишък в размер на 958 млн. евро през август, доста под ревизирания резултат от 5,98 млрд. евро месец по-рано.

Сред големите печеливши при търговията с акции бяха книжата на италианската банка Intesa Sanpaolo, които поскъпнаха с 3,34%, информира WBP Online. Капитализацията на германската Commerzbank нарасна с 2,81 на сто, докато медийна компания Vivendi отчете ръст от 3,63%.

На обратния полюс се намираше търговията с акциите на френския производител на хранителни продукти Danone, които поевтиняха с 2,28%. Дружеството публикува по-слаб от очакваното финансов отчет за третото тримесечие.

Пазарната капитализация на френската компания за луксозни стоки LVMH пък се смъкна с 4.25% след публикувания спад на продажбите в периода юли-септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
"Вълната от оптимизъм заля ..." - 'бах тез вълнИ: Студени вълни, горещи вълни. Не е ли време да се излезе от пуста критическа възраст?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
SS-23
преди 10 години
Вълната от оптимизъм заля и европейските борси===========Не мога да си обясня този трепетен "оптимизъм", че ше се появи малко кух кеш, който след няколко месеца ше свърши!!! Тия *** ли са, *** ли са? Все едно да се радваш, че банката ти е дала малко кеш, с който ти е качила още главницата, и с който ше можеш "да изкараш зимата"!Изумявам, че изобщо продължава да се играе безумна самоубийствена игра, вместо просто да...ФАЛИРАШ!Чудя се и недоумявам:* Кога тия дето дават кредити, ще проумеят, че винаги могат да изгърмят?* Кога тия, дето харчат "днес" пари, които ще заработят евентуално "утре" и ще трябва да връщат с лихва "вдруги ден"- ще прооумеят, че тая игра води само до едно- ФАЛИТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още