IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Консервативният блок в Германия прекрати преговорите за правителство със зелените

Единствената възможност остава съставянето на широка коалиция със социалдемократическата партия

10:38 | 16.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Консервативният блок в Германия прекрати преговорите за правителство със зелените

Между консервативния блок Християндемократически съюз/ Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел и партия Зелените няма да има преговори за обща управляваща коалиция, заявиха генералният секретар на ХДС Херман Грьое и председателят на Зелените Клаудия Рот рано в сряда в Берлин, цитирани от DPA. 

„На тези преговори не можахме да постигнем солидна основа за четиригодишно сътрудничество", каза Рот. Сега съюзът ще продължи да се консултира с Германската социалдемократическа партия (ГСДП), за да се формира евентуална широка коалиция. Грьое отбеляза, че ХДС/ХСС сега има намерение да се концентрира върху "проучвателната" среща със социалдемократите, която е насрочена за четвъртък. 

Ръководството на Зелените няма да препоръча по време на партийната конференция в Берлин през уикенда влизане в коалицията, заяви Рот. Според нея и съпредседателя Цем Йоздемир различия между преговарящите е имало преди всичко в областта на енергетиката. Зелените са се опитали напразно да получат конкретни изявления за намеренията на съюза, поясни Рот.

И по отношение на въпросите за развитието на Европа не било постигнато „истинско отваряне“. В крайна сметка съюзът не е показал готовност за промени и по исканите от Зелените теми – минимална работна заплата, граждански застраховки и промените в социалната програма Hartz IV.

Грьое и генералният секретар на ХСС Александър Добринд обвиниха за провала на преговорите преди всичко различните позиции по въпроса за данъците. Придържането на Зелените към значително увеличение на "данъците" е несъвместимо с философията на  ХДС/ХСС, каза Грьое. От гледна точка на съюза обаче така или иначе е нямало непреодолими противоположности.

След отпадането на варианта за коалиция със Зелените  единствената възможност остава съставянето на "широка коалиция" на ХДС, ХСС и ГСДП. В случай че консервативният блок и социалдемократите не стигнат до споразумение и сложат край на преговорите, вероятно ще се стигне до повторни избори, отбелязва DPA.

Междувременно Германия бе разтърсена от поредния политически скандал. Християндемократическият съюз на германския канцлер Ангела Меркел е получил голямо дарение от трима основни акционери в автомобилния производител BMW, а малко по-късно страната е блокирала въвеждането на по-строги правила на Европейския съюз за вредните емисии на автомобилите.

По настояване на Германия вчера министрите на околната среда от ЕС отложиха приемането на предложените правила за вредните  емисии, които по план трябва да влязат в сила през 2020 г.

ХДС заяви, че дарението в размер на 690 000 евро от миналата седмица, направено от Зузане Клатен, майка ѝ Йохана Квант и брат ѝ Щефан Квант "няма абсолютно никаква връзка с каквото и да било отделно политическо решение".

Припомняме, че семейство Квант държи почти половината от акциите на мюнхенския автомобилен концерн, чиито луксозни модели отделят средно доста над предложеното ограничение за вредните емисии от 95 грама въглероден диоксид на километър.

Опозиционната левица изтъкна дарението като доказателство за доста близки отношения между канцлера и германските автомобилни производители, отбелязва Ройтерс. 

Вижте повече във видео материала на Bulgaria on Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още