IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите министри на страните от ЕС одобриха единния банков надзор

Все още обаче няма споразумение за механизма, по който ще се спасяват банки

17:13 | 15.10.13 г. 10
Автор - снимка
Редактор
Финансовите министри на страните от ЕС одобриха единния банков надзор

Финансовите министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) одобриха създаването на централизиран банков надзор, но продължават да спорят за следващите стъпки за стабилизирането на разклатената финансова система на блока, предаде АП.

Министрите изчистиха и последните юридически пречки пред единния надзор, който ще бъде управляван от Европейската централна банка (ЕЦБ) и директно ще наблюдава най-големите банки в еврозоната.

„Това е изключително важна стъпка“, коментира след заседанието финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле.

Единният надзорен механизъм ще заработи през следващата година. Преди това ще бъде направен още един преглед на балансите на банките, за да се идентифицира евентуален недостиг на капитал.

Предвижда се, ако надзорът установи, че някоя банка има нужда от помощ, да се намесва специален орган, който ще решава дали финансовата институция да бъде подкрепена, или да бъде премахната. Този орган ще разполага и с финансови средства. Точно този момент от банковия съюз обаче остава спорен.

Германия и държавите, които поеха основното бреме по спасителните програми за няколко държави от еврозоната, имат някои резерви по отношение на юридическите основи на институцията. Берлин се опасява също така, че данъкоплатците ще трябва да платят сметката, за да се „прочистят“ проблемните банки в затруднените държави от паричния съюз.

Финансовият министър на Люксембург Люк Фриден посочва, че еврозоната има нужда от надежден финансов механизъм, особено след като много банки оперират на повече от един пазар. „Ето защо преструктурирането трябва да се прави на европейско ниво и с европейски средства“, коментира той.

Мишел Барние, еврокомисарят по вътрешния пазар, който отговаря и за финансовите реформи, предупреждава, че банковият надзор на практика не може да заработи, ако няма окончателно решение за звеното, което ще спасява банки. Точно тази структура се предвижда да предприема стъпките за стабилизиране на финансовата система.

Европейските власти са решени да предпазят данъкоплатците от евентуалното им въвличане в нови спасителни планове за банки. Плановете са да се събират средства от специален данък за банките, които да се натрупват във фонд, с който ще се отпускат нужните за преструктурирането на финансови институции пари. За да се натрупа достатъчно капитал обаче вероятно ще са необходими години, а финансовите министри не са единни в позицията си дали този фонд трябва да заема средства от пазарите.

Евросъюзът ще трябва да постигне окончателно споразумение през следващите два-три месеца, за да може законодателството да мине и през Европейския парламент, чийто мандат изтича през май, посочва още агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
идеята е, че тези отгоре, имат решение, а не търсят решение! Но тяхното решение не съвпада с вашето, дори и като цели - даже обратно! Затова винаги ще става обратното, на "правилното" според вас... защото целта не е да е правилно спрямо вас! Но, с чести смени и "очаквана некомпетентност", ще се замазват "нещата"... докато се скапват - бавно, непревишавайки "прага на търпимост", и с подлъгващи манипулационни отпускащи движения в обратна посока...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 10 години
Имаш право. Банковата Система е това, което крепи Мира в Целият Свят и прави хората градивни и съзидателни, но само когато финансира полезните ценности на хората. От времето на оттеглянето на Франсоа Митеран и ниговият екип в Целия Свят, Банковата Система се превърна в питон, който купува души и иска да вземе от Господ, но не знае как. От тогава насам няма възвращаемост, която да покрие лихвените равнища по кредитите. Няма Рефинансиране/Нещо, без което не може да има икономически растеж при капитално строителство/ на Търговските Банки, няма Национали и Външнотърговски Банки, които по естествен път да регулирт парите в обръщение според потребностите и размерите на потребителите, няма калкулативно ценообразуване, подписвано от нормировчик и техонолог в производството, което е е база за вземане на вземане на адекватни управленски решения и е база за иработване на Либор.Решението е Зърнан Баланс при средна изкупна цена на всички видове зърно годишно 0,57 лв./кг.-Възст. Ценностна Система!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"...а вярвам, че и вие не искате да се стига до там? "------------------------------------Предполагам, че хората, които са били на "Титаник", също не са искали да стигнат до там, където в крайна сметка са се озовали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
защото сега ще се спасяват банките чрез "хората" /първо с пари от бюджети и после ->фондове, пактове и т.н./, а после ще се "приберат" самите банки /базел 3,4.../, та ще има една много тънка преее***бавка маймунска...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"Забрана на банковата система е единствения шанс на човечеството да оцелее.==============Ще ги забранят, не се притеснявай. Ще има и много други забрани, само имай малко търпение и ще видиш ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Във една сделка има две страни. И двете следва да носят еднаква тежест на риск! И солидарна отговорност. Спасяването на банките категорично е голяма грешка и противоречи на всеки един пазарен и морален принцип! А защо не спасявахте всички малки производители които фалираха? Явно банковото лоби е толкова силно и е купило всички финансови министри! Тежко и горко на всички хора. Само пълно отказване от банкови услуги ще спаси системата която *** водят към пълен крах. Забрана на банковата система е единствения шанс на човечеството да оцелее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 10 години
Прав си. Трябва да бъде отговорено предварително на всичко това преди да се създаде нов законен инструмент на обедняванено в името на банковата сигурност. Банката трябва да финансира полезните ценности на хората, а не да изнудва бизнеса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
rebel8
преди 10 години
кои банки ще попаднат под общ надзор - всички или само най-големите мултинационални? Значи ли това, че за българските банки няма да важи? Ако важи, значи ли, че няма да има надзор от БНБ и че нашият гаранционен фонд ще се влее в потенциалния бъдещ европейски или банките ни ще се "облагат" двойно и най-после значи ли, че парите на нашите банки (сиреч нашите пари) ще отиват, за да се спасяват банките на чужди държави дето до сега са яли повече отколкото могат да си позволят???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още