IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азербайджан публикува изборни резултати преди ... изборите

Потребители, свалили мобилно приложение, получили съобщение от ЦИК с изборните резултати във вторник - ден преди отварянето на избирателните секции

16:33 | 10.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жена гласува в село Нардаран, разположено на около 35 километра от азербайджанската столица Баку. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жена гласува в село Нардаран, разположено на около 35 километра от азербайджанската столица Баку. Снимка: Ройтерс

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев получи трети мандат в сряда вечерта, но изборите бяха помрачени от съобщения на местната телевизия Meydan, които предполагат, че резултатите са били оповестени още преди отварянето на изборните секции, предаде CNBC.

Представители на избирателната комисия в страната обявиха вчера, че Алиев е на път да получи близо 85% от гласовете, а кандидатът на опозицията Джамил Хасанли е набрал едва 5%.

24 часа по-рано обаче Meydan съобщи, че резултатите случайно са били обявени предварително от Централната избирателна комисия на Азербайджен чрез използването на ново приложение за мобилни телефони, което тя предлага. Потребителите, свалили приложението, са получили съобщение във вторник, деня преди изборите, че Алиев получава 72,76% от гласовете, а Джамил Хасанли – 7,4%, посочиха от телевизията, чийто слоган е „различен и независим медиен канал“. Съобщението на ЦИК на Азербайджан е съдържало и брой на гласувалите и имената на избирателните секции.

Полемиката скоро се пренесла в социалната мрежа Facebook, където Емин Мили, управляващ директор на Meydan бил обвинен от Рауф Марджиев, председател на проправителственото младежко движение Ireli, че е манипулирал собственоръчно скрийншота със съобщението от мобилното приложение.

Претендиращият за разработчик на приложението мениджър на маркетинговата агенция Happy Baku Вусал Исаев заявил в социалната мрежа, че публикуваното съобщение е било пробно. Впоследствие според местни медии от ЦИК се извинили за инцидента, подчертавайки, че информацията, предоставена чрез приложението по време на теста, няма връзка с реални резултати от изборите.

„Вусал се свърза с нас и ни помоли да махнем новината. Аргументът му бе, че тя е от по-ранни избори и е била пробна“, изтъкна Мили на уебсайта на телевизията. Той обаче контрира, че предварително публикуваните резултати не биха могли да бъдат от по-ранни избори, тъй като опозиционният кандидат Джамил Хасанли участва за пръв път, а името му е включено в съобщението.

След яростен сблъсък във Facebook Исаев бързо е изтрил своя акаунт, твърди Мили. „Ако сте толкова сигурно, че това е било просто проба, просто техническа грешка, защо ще изтривате всичките си акаунти в социални медии?“, риторично пита той. „Така че тези въпроси и факти ни убеждават напълно, че си имаме работа с най-големия скандал в историята на Азербайджан“, подчертава мениджърът в телевизията.

Според него всъщност за азерите не се случва нищо ново по отношение на манипулираните систематично и отгоре избори. Това е стандартен модел в едва 20-годишното управление на Алиев, категоричен бе той.

От правозащитната организация Human Rights Watch вече бяха обявили, че азербайджанското правителство е заето с реализирането на „преднамерена и злонамерена стратегия за потъпкване на инакомислещите“, добавяйки, че ограничаването на свободата на изразяване, събиране и сдружаване се е увеличило в месеците, предшестващи президентските избори.

Но съобщения, публикувани на официалния уебсайт на ЦИК на Азербайджан от наблюдатели на изборния процес, предполагат, че провеждането на гласуването е в съзвучие с международните станадрти. На кратка пресконференция ЦИК цитира представители на Чехия и Германия, според които изборите са били добре организирани и без значителни нередности, действия на насилие или на нарушаване на човешките права. „Отбелязваме високото участие на гласоподавателите и изразяваме надежда, че изборите бележат важен момент в укрепването на демократичното развитие на Азербайджан“, са заявили чешки представители, цитирани от ЦИК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още