IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция може да изгуби елитните си студенти

Растящ брой завършващи смятат да напуснат буксуващата икономика, за да си намерят работа в чужбина

17:24 | 12.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френските студенти масово напускат страната.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Френските студенти масово напускат страната. Снимка: Ройтерс 

Публикувано в сряда изследване на Harris Interactive разкрива, че 79% от студентите от водещите френски университети, сериозно обмислят възможността да разширят търсенето на работа отвъд границите на страната.

Бен Фрост, продуктов мениджър в Hay Group, каза за CNBC през юни, че Европа може да изпита мащабно „изтичане на мозъци“ през следващите три години, след като икономиките започват да показват признаци на подобрение. Той обясни, че с възстановяването на икономиките, търсенето на работа също ще се увеличи, подтиквайки хората да търсят по-развити пазари навън. Но френската икономика все още е в застой, в сравнение с Германия, Великобритания и САЩ, например.

Над две трети от запитаните 975 студенти са на мнение, че ще им е по-лесно да си намерят работа във Франция, но посочват по-голямо професионално развитие и по-високи заплати като основни причини, поради които отиват в чужбина, заедно с високо жизнено равнище и икономическа конюнктура.

САЩ, Великобритания и Германия са най-предпочитаните дестинаци от тези студенти - места, където студентите може би вече са прекарали няколко месеца, трупайки опит в работата. Развиващите се пазари привличат много малко кандидати, като Китай и Бразилия са по-назад в класацията.

Франция продължава да страда от безработица, като 11% от работният й потенциал е на държавни помощи, а през август един на всеки четирима, под 25 години, търси работа.

За директора на Montaigne Institute, Лоран Бьорн, подходът на Франция към образованието има сериозни слабости. За разлика от много други държави, които влагат повечето средства в началното и висшето образование, Франция отделя много повече за средно образование отколкото за останалите.

В желанието на студентите да отидат в чужбина, Бьорн вижда успех на елитните университети, които си дават сметка, че предоставянето на международна перспектива е предимство. Това се отразява и на растящата увереност на студентите във възможността им да говорят чужди езици.

„Студентите остават консервативни в избора си на дестинация“, каза Бьорн и изрази учудването си, виждайки високото класиране на Германия. Той добави, че студентите избират държави, които „не са чак толкова различни от Франция“ и преди всичко са „сигурни печалби“.

Последните статистики от Конференцията на Grandes Ecoles показват, че процентът на заетост на завършилите френските топ университети все още е много висок, но напоследък е намалял. 81,5% от випуск 2012 са успели да си намеря работа скоро след като са завършили, сравнени с 84,9% процента през предходната година. Извън Grandes Ecoles, висшистите от останалите френски университети се представят по-зле, със само 64%намерили си работа няколко месеца след завършването, бележейки 7% спад спрямо предишната година.

Освен това, докато средната начална заплата на най-изявените френски младежи слабо е паднала, броят на искащите да напуснат Франция се е увеличил с 16%, спрямо 13% една година по-рано.

Парадоксално, но според проучването на Montaigne Institute, докато 79% от висшистите казват, че лесно биха започнали нов живот в чужбина, само четирима на всеки десет казват, че биха се замислили за започване на свой собствен бизнес, след като завършат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 2
kane
преди 10 години
ха ха хатова да не е като да напуснеш РБ и да идеш в чужбина... невиждам как САЩ, Англия или Австралия ще са по-добри за един французин... ама малдите искат да видят и там "как е", не че е по-добре де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още