IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният спор в САЩ заплашва да срине усилията на Европа за изход от кризата

В САЩ ще се стигне до свиване на търсенето, което впоследствие ще се разпространи върху цялата световна икономика, смята проф. Томас Щраубхаар

14:16 | 07.10.13 г. 1
Бюджетният спор в САЩ заплашва да срине усилията на Европа за изход от кризата

Ако американската администрация и Републиканската партия, която държи мнозинството в долната камара на Конгреса на страната, не успеят да се договорят за бюджета за новата финансова година, това може да има непредсказуеми последици за световната икономическа конюнктура, предупреди директорът на Хамбургския институт за международна икономика проф. Томас Щраубхаар в публикувано днес интервю за германския ежедневник Welt, цитирано от ИТАР-ТАСС.

„Това ще има драматични последици за финансовите пазари. В САЩ ще се стигне до свиване на търсенето, което впоследствие ще се разпространи върху цялата световна икономика“, смята Щраубхаар.

По думите му последвалата криза може да доведе до значителен ръст на цената за обслужване на американския държавен дълг. На свой ред на фона на повишаващата се доходност от американските държавни облигации ще нарасне и цената ца обслужването на държавните задължения на държавите-членки на еврозоната със сериозни финансови проблеми, смята той.

„Това заплашва да срине всички усилия за икономии в Южна Европа“, отбелязва директорът на института. „Ще възникне сериозна опасност кризата в еврозоната да се върне отново“, подчертава той.

Не всички икономисти обаче споделят неговото мнение. Според президента на Германския институт за икономически изследвания Марсел Фрацшер в краткосрочна перспектива дебатите около одобряването на бюджет и повишаване на тавана на държавния дълг във Вашингтон няма да окажат забележимо влияние върху развитието на световната икономическа конюнктура.

„Очаквам бюджетният спор в САЩ да не продължи много и да не повлияе върху доходността по американските държавни облигации за продължителен период“, отбеляза Фрацшер. В краен случай тези дебати могат да отслабят в известна степен американската икономика, изтъкна той.

Президентът на Центъра за европейски икономически изследвания Клеменс Фюст на свой ред изрази увереност, че демократите и републиканците в САЩ ще постигнат споразумение за бюджета, преди спорът има да доведе „до значителни последици на финансовите пазари“.

Вижте коментара на Нейра Чехич от Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Демек, ако американците спрат да плюскат, това ще е много страшно. Голямото плюскане е великата заслуга на плюскащите за световната икономика. Ама като толкова не ви харесва - ми да вземем да се сменим. Аз съм готов да се състезаваме и мисля, че в яденето, плюскането и консумирането ще се справя сто пъти по-добре, от кой да е американец. Кога започва състезанието? Тия *** американци не се справят добре. Значи е крайно време те да започват да работят, а ролята на плюскащите да се даде на някой друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още