IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минорното настроение на Wall Street се пренесе на европейските борси

Дори позитивните данни за продажбите на дребно и за сектора на услугите в еврозоната не успяха да повлияят на основните индекси в Европа

19:47 | 03.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Минорното настроение на Wall Street се пренесе на европейските борси

В четвъртък европейските индекси приключиха търговската сесия с понижения. Борсите на Стария континент отчитат сериозността на ситуацията във Вашингтон и последваха негативнитото настроение на пазарите в Америка.

Единствено английският бенчмарк FTSE 100 затвори на зелена територия с ръст от 0,18% до 6449,04 пункта. Немският водещ индекс DAX се понижи с 0,37% до 8597,91 пункта. Френският САС 40 се свива с 0,73 на сто до 4127,98 пункта. Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 пък изгуби 0,5% и се понижи до 1241,52 пункта.

Акциите на BP издърпаха FTSE 100 над повърхността. Те поскъпнаха с 4,85% до 437 паунда за брой, след като решение на американския съд спести милиарди долари на петролната компания, която тя трябваше да плати заради петролния разлив в Мексиканския залив през 2010 г.

Срещата между президента Барак Обама и лидерите на Конгреса в сряда не предложи никакви решения на ситуацията в САЩ. Вече трети ден правителството не работи.

„Този път Wall Street трябва да се притеснява“, предупреди пазарите Барак Обама. „Когато е налице ситуация, в която една партия е готова на всичко, за да не може страната да изплаща своите задължения, то наистина сме в беда.“ Обама обвини Републиканците, че си играят с търпението на американските граждани.

Същевременно борсите отвъд Океана приеха сериозно думите на Обама и регистрират съществени понижения в началото на сесията. Dow Jones се срина под психологичната граница от 15000 пункта, отчитайки притесненията на инвеститорите за политическото положение, в което е изпаднала най-голямата икономика в света.

Вчера италианският премиер Енрико Лета получи вот на доверие, след като неговия опонент Силвио Берлускони обърна на 180 градуса позицията си и в крайна сметка подкрепи правителството на Лета.

Също вчера Европейската централна банка остави основната лихва от 0,5% без промяна.

Продажбите на дребно в еврозоната през август изненадаха приятно анализаторите. Обемът на търговията на дребно нарасна с 0,7% на месечна база.

Секторът на услугите в еврозоната отбеляза още един месец на експанзия, след като изготвяният от Markit индекс PMI за сектора отчете ръст до 52,2 пункта спрямо 50,7 пункта през август. Резултатът надхвърли леко очакванията на експертите за ръст до 52,1 пункта.

Акциите на Finmeccanica поскъпнаха с 2,97% до 5,20 евро за брой, след като компанията обяви, че е постигнала напредък в опита си да продаде поделението си за производство на системи и компоненти за производство на електроенергия.

Цената на акциите на френската компания за отбрана Thales се покачиха с 1,21%, след като тя обяви амбициозни 10-годишни цели за приходите си.

Книжата на Schneider Electric поевтиняха с 3,17% до 60,46 евро за брой, след като Exane понижи оценката за акциите на компанията от „неутрална“ до „подценена“.

Акциите на производителя на стъклени и пластмасови продукти Gerresheimer поевтиняха с 2,03% до 44,68 евро поради същата причина. Credit Suisse обаче бе банката, която понижи перспективата пред книжата на немската компания до „неутрална“.

Tesco прибави 2% към стойността на книжата си, след като в предишните сесии те поевтиняха заради обявения спад в печалбата за второто тримесечие на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още