IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция одобрява „анти-Amazon” законопроект

Страната одобри законопроект, който да подпомогне независимите книжарници срещу конкуренцията на онлайн разпространителите

18:06 | 03.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новите закони във Франция ще попречат на компании като Amazon да комбинират 5%-ови отстъпки с безплатна доставка, съобщава BBC. Причината за новите регулации е оплакване от 3 хилядите независими книжарници в страната, че не могат да се съревновават с промоционалните онлайн цени.

Опозиционната дясна партия Съюз за народно движение предложи законопроекта, но той разполага с подкрепа и отляво. Законопроектът беше одобрен от долната камара и предстои да бъде разгледан в Сената.

Кореспондентът на BBC в Париж, Кристиян Фрейзър, каза, че законопроектът „може да бъде считан като отплата“ за практиката на Amazon да осъществява европейските си продажби чрез холдингова компания в Люксембург и така да се възползва от сравнително ниските корпоративни данъци.

Френският министър на културата Орели Филипети разкритикува действията на Amazon в миналото, особено безплатните доставки или политиката й на „оптимизиране на данъците“.

Amazon настоява, че сделката е легална, според правилата за единен пазар на Европейския съюз.

През юни г-жа Филипети каза: „Днес на всички им е дотегнало от Amazon, които орязват цените, опитвайки се да се закрепят на пазарите, само за да могат по-късно да ги вдигнат, когато на практика са установили монопол.“

Броят на независимите книжарници във Великобритания е една трета от този във Франция. Франция е известна с гордостта си от своите местни магазини, считайки ги за важно звено в пренасянето на културата в малките населени места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още