IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лоши финансови резултати потопиха европейските борси

Инвеститорите се опасяват и от бюджетната криза отвъд Океана, но пък ситуацията в Италия се успокои

19:04 | 02.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Лоши финансови резултати потопиха европейските борси

Европейските фондови пазари затвориха сесията с понижения, водени основно от лошите финансови резултати за третото тримесечие на търговци на дребно, както и от бюджетната криза в САЩ.

Все още няма решение за бюджета на САЩ за новата фискална година, която започна на 1 октомври. В същото  време обаче се успокоиха опасенията за нова политическа криза в Италия след като правителството на Енрико Лета успя да получи вот на доверие в националния парламент.

„Позитивно за Италия е, че правителството ще е в състояние да продължи. Също така е позитивно за Италия, ако това означава край на политическата кариера на Берлускони”, коментира главният икономист от Danske Bank Франк Йоланд, цитиран от Market Watch.

Stoxx Europe 600 загуби 0,7% до ниво от 310,57 пункта. Вчера индексът затвори с ръст на стойността си в рамките на 0,8 на сто. Негативната тенденция се пренесе и на другите основни фондови пазари в Стария континент.

Френският индекс CAC 40 приключи търговията на ниво от 4 158,16 пункта или понижение от почти 1%. С 0,35% намалява стойността на FTSE100 и индексът приключи търговията при ниво от 6 437,5 пункта.

Една от големите вериги супермаркети Tesco загуби над 2% от пазарната си цена след като днес съобщи за доходи под очакваното за третото тримесечие. Негативните настроения се пренесоха и върху конкурента J Sainsbury, който отчете подобряване на продажбите. Акциите на търговската верига обаче поевтиняха с около 1% до 385 пенса за брой.

Акциите на шведския търговец на дрехи KappAhl пък поевтиняха с почти 8% след като ръководството на компанията съобщи, че няма да раздава дивиденти през тази финансова година, макар и като цяло добрите годишни резултати. Книжата на компанията се търгуваха за малко под 40 крони за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още