IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага нов механизъм за ранна идентификация на социални проблеми

Държавите, които имат отклонения в установените балансирани критерии, няма да бъдат санкционирани, но ще трябва да предприемат превантивни мерки

16:09 | 02.10.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
ЕК предлага нов механизъм за ранна идентификация на социални проблеми

„Условията за достъп до определени професии могат да са сложни и обременителни и много често се различават значително между отделните държави. Това пречи на работниците да търсят и да намерят работа в други страни от ЕС“, констатира еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Мишел Барние.

Според последния доклад на Европейската комисия от тримесечния преглед на трудовата заетост и социалното положение слабото икономическо възстановяване в Европейския съюз постепенно започва да набира скорост, но различията между отделните страни, особено в рамките на еврозоната, се запазват.Състоянието на трудовия пазар и социалните условия остават критични, а за постигането на приобщаващ растеж ще са необходими нови стратегически инвестиции и структурни реформи, подчертават от ЕК.

Брюксел посочва, че младежката безработица е на безпрецедентни нива – средно 23% за ЕС, а в Гърция достига дори 63%. В повечето държави дългосрочната безработица също продължава да нараства, както и структурната безработица заради засилените несъответствия между предлагането и търсенето на пазара на труда.

Освен че се закриват работни места, ЕК подчертава, че те стават и все по-несигурни – увеличават се работещите на непълно време, които не успяват да намерят работа на пълен ден, въпреки че като цяло временните договори намаляват, тъй като работниците на временна работа са поели основния удар от свиването на заетостта.

От 2007 г. насам бедността в ЕС се е увеличила, посочва се още в доклада. Близо 25 на сто от населението в общността е застрашено от бедност заради рекордно високата безработица. В периферията на еврозоната безработицата е средно 17,3%, докато в северните държави – 7,1%. Средният процент на младите хора, които не са обхванати от системите за заетост, образование или професионално обучение достигна 22,4 % в южната част и периферията спрямо 11,4 % в северната и централната зона

От ЕК посочват, че в този ранен етап на възстановяване на икономиката от съществено значение са активните политики на пазара на труда - като например субсидии за наемане на работа, намаляване на данъците при нископлатен труд, индивидуална помощ при търсене на работа и обучение и други подобни, за да се избегне трайната безработица и загубата на умения и квалификация.

Еврокомисията призовава също така държавите да модернизират системите си за социална закрила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
georgi.benevolenet
преди 10 години
не е роман, а самата действителност, видяхте колко пари изгоряха на финдовата борса и жилищния пазар в началото на кризата и как западни банки спечелиха от това. Виждате лихвите спрямо Европа. Цените на телекомите и елетроенергията също са завишени спрямо доходите заради картел. ЕК и ЕЦБ се крият зад спекуланти като Сорос, които преподават в ЦЕУ кризи и картели, за да не хванат международните институции. Всичко това е организирано с контрол на съзнанието на мрежата на телекоми като Телеком Австрия (не е случайно, че с банките "инвестират" в определени съседни страни в региона). Основните политици в българия, ЕК и ЕЦБ са с контрол на съзнанието и действат организирано като грабят ресурси и подкрепят картели. Следете как умело се прикриват зад определени хора и малко фалшиви идеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още