IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще оцелее ли правителството на Италия

Очаква се днес премиерът Енрико Лета да представи пред парламента плана си за укрепване на коалицията и да поиска вот на доверие

08:58 | 02.10.13 г.
Ще оцелее ли правителството на Италия

Много е възможно Енрико Лета да се опита да работи с правителство на малцинството до окончателното приемане на бюджета, ако не намери достатъчно подкрепа сред депутатите, включително и представителите на популисткото Движение “Пет звезди”.

Споровете между коалиционните партньори на практика блокираха реформите в Италия. Страната вероятно няма да успее да изпълни фискалните си цели – да свие под 3% бюджетния дефицит още тази година. Правителството обаче продължава да омаловажава риска, че пазарите ще накажат Италия.

Същевременно еврокомисарят Еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Оли Рен днес призовава Италия да възстанови политическата си стабилност, като подчерта, че бъдещето на Европа също е заложено на карта, предаде ДПА.

"Италия е третата по големина икономика в еврозоната и влиянието от това, което се случва, не свършва до границите на страната", казва Рен в предварително разпространена реч пред Евро-американския пресклуб в Париж, цитирана от БТА.

"Искам да изразя силната си надежда, че Италия ще се върне към политическа стабилност възможно най-скоро, за да може да вземе многото важни решения, необходими за възстановяване на растежа и заетостта", отбелязва Оли Рен.

Берлускони обаче продължава с натиска да сложи край на сегашното управление. В емоционално писмо, изпратено до католическото седмично издание Tempi и цитирано от АФП, той посочва, че разбира рисковете, но въпреки това е решил да сложи край на правителството на Лета.

Медийният магнат обвини премиера в “политическо убийство по съдебен път” - препратка към присъдата му за данъчни измами, която даде тласък на сегашната криза.

Коментарите на Анджелино Алфано обаче подсказват, че Берлускони ще се сблъсква с все повече предизвикателства в опитите си да оцелее в политическия свят. Позицията на Алфано окуражи и инвеститорите на италианската борса, като основният индекс успя да се възстанови от вчерашните тежки загуби.

Друг също смятан за лоялен негов поддръжник – сенаторът Карло Джованарди, също посочи, че около 40 депутати от Партията на свободата са готови да гласуват в подкрепа на правителството, защото отстраняването на кабинета би било грешен ход. Това бележи нов етап в отношенията между членовете на партията и техният лидер, който доминира в италианския политически живот през последните двадесетина години и изисква абсолютна лоялност в редиците на партията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още