IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции се възстановиха от загубите

Затварянето на федералните агенции в САЩ едва ли ще има чак толкова фундаментален ефект върху растежа, според експерт

19:38 | 01.10.13 г.
Европейските акции се възстановиха от загубите

Европейските акции се възстановиха от най-големия спад от месец насам заради спекулациите около евентуалния ефект от частичното спиране на работата на американската администрация върху икономиката на САЩ, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 нарасна с 0,7 на сто – най-силното повишение от три седмици насам, след като стана ясно, че производствената активност в еврозоната се е разширила през септември. Същевременно безработицата в региона за август остава стабилна на ниво от 12%.

Вчера индексът записа най-силното си понижение от 30 август насам заради бюджетните преговори в САЩ. За тримесечието обаче индикаторът записва ръст от близо 9 на сто – най-големият тримесечен ръст от 4 години, изчисляват от агенцията.

В края на сесията германският DAX 30 се повиши с 1,1% до 8 68 пункта, британският FTSE 100 записа минимално понижение от 0,03% до 6 460 пункта заради понижението при Unilever, а френският САС 40 добави 1,29% до 4 197 пункта.

Пазарната оценка на Telecom Italia SpA се повиши с над 5 на сто, след като Goldman Sachs Group Inc. възстанови рейтинга на акциите на компанията.

Книжата на Vestas Wind Systems A/S поскъпнаха с 6,8%, след като Bank of America Corp. повиши очакванията си за цената на акциите на датския производител на турбини.

Пазарната оценка на Unilever обаче се понижи до най-ниско ниво от 10 месеца, след като компанията обяви, че продажбите през третото тримесечие са се забавили.

“В момента за затварянето на американските правителствени агенции изглежда, че повече се шуми, но това едва ли ще има чак толкова фундаментален ефект върху растежа” коментира пред агенцията Никола Маринели от Glendevon King Ltd. в Лондон. “Ако се погледнат данните за представянето на индексите в исторически план, при предишни такива случаи, както и при спорове за повишаването на тавана на дълга, не се вижда някаква ясна тенденция на пазарите”, допълва Маринели.

Републиканците и демократите не са дали заявка за незабавно подновяване на преговорите по бюджета. Опасенията са това да не доведе до задънена улица при преговорите за тавана на дълга, който ще бъде достигнат на 17 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още