IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Несигурността около тавана на дълга в САЩ порази и европейските борси

Пониженията на Стария континент бяха стимулирани и от политическата нестабилност в Италия

19:32 | 30.09.13 г.
Несигурността около тавана на дълга в САЩ порази и европейските борси

Водещите европейски фондови пазари затвориха последната си търговска сесия за септември с отстъпления на фона на продължаващата несигурност по отношение на бюджетния казус в САЩ. Законопроектът трябва да бъде приет до полунощ в понеделник, за да бъде избегнато частично "изключване" на федералните служби отвъд Океана.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx Euro 50 затвори със спад от 1,06 на сто до 2 888,30 пункта, докато във Великобритания FTSE 100 отстъпи с 0,77% до 6 462,22 пункта. Френският CAC 40 се смъкна с 1,03% до 4 143,44 пункта, а в Германия DAX загуби 0,77 на сто до 8 594,40 пункта.

Съединените щати са изправени пред невиждана от 1996 г. криза, свързана с тавана на публичните задължения. Конгресът трябва да постигне споразумение преди 1 октомври, за да се избегне "изключване“ на правителството, което би довело до принудителна неплатена отпуска за голяма част от федералните служители.

Въпреки това много анализатори се опитаха да успокоят ситуацията, прогнозирайки, че в крайна сметка Конгресът ще увеличи тавана на дълга, както често го е правел преди.

Междувременно политическата ситуация в Италия продължи да се влошава през уикенда, след като петима министри от партията на бившия премиер Силвио Берлускони подадоха оставка от кабинета. Много анализатори предупредиха, че сътресенията може да доведат до окончателен срив на крехкото коалиционно правителство.

Премиерът Енрико Лета определи показния акт на министрите като ''луд жест", който се използва като прикритие за личните съдебни проблеми на Берлускони.

Европейската статистическа служба Евростат съобщи, че индексът на потребителските цени за еврозоната се е повишил с 1,1% през септември спрямо същия период на миналата година. Резултатът остана леко под пазарните очаквания за покачване с 1,2 на сто.

Разочароващите икономически данни от Китай също секнаха рисковия апетит на инвеститорите. Окончателните данни от изготвяния от HSBC индекс на производствената активност за септември показаха ръст до 50,2 пункта. Предварителните прогнози пък бяха за растеж до 51,2 пункта през деветия месец. Все пак резултатът се оказа по-голям в сравнение с месец по-рано, когато бяха отчетени 50,1 пункта.

Сред компонентите на Euro Stoxx 50 на секторно ниво най-лошото представяне отчете петролният сектор със спад от 2,03 на сто, следван от сектора на услугите, който се понижи с 1,74%.

Капитализацията на Telecom Italia нарасна с 5,17%, след като JPMorgan повиши оценката на дружество до ниво "neutral" въз основа на увеличението на основния капитал.

Акциите на Siemens поевтиняха с 0,86 на сто, след като дружеството обяви съкращения на 15 000 от служителите си. Елиминирането се равнява на общо 4% от цялата работна сила на германската компания в световен мащаб.

Италианските банки Intesa Sanpaolo и UniCredit бяха сред най-големите губещи, пропадайки съответно с 3,54% и 1,26 на сто на фона на продължаващата напрегната политическа ситуация в страната.

Повече за политическата криза в Италия може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още