IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Управляващата коалиция в Австрия спечели изборите, но с малко

Очертават се тежки преговори за сформирането на новото правителство

12:57 | 30.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на социалдемократите Вернер Файман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на социалдемократите Вернер Файман. Снимка: Ройтерс

Управляващата центристка коалиция в Австрия, водена от канцлера Вернер Файман, успя да спечели изборите с минимално мнозинство, но антиевропейските популистки партии, както и националистите, набират все по-голяма популярност в страната, съобщава онлайн изданието euobserver.com.

Двете водещи партии в коалицията – Социалдемократическата на Файман и дясноцентристката Народна партия, събират заедно 50,9% от гласовете, което е най-лошият им резултат от Втората световна война насам, отбелязва изданието.

Заради резултатите коалицията, която управлява Австрия от 2008 г., може да бъде напълно трансформирана. Лидерът на Народната партия Михаел Шпинделегер коментира, че очаква тежки преговори за сформирането на правителство и не изключва вероятността от разговори и с други партии.

Същевременно обаче популистките антиевропейски партии успяват да съберат 27% от гласовете. Антиевропейската и антиимигрантска Партия на свободата записва най-добрия си резултат на избори досега – 21,4%. Лидерът на партията Хайнц-Кристиан Щрахе, който много напомня на националиста Йорг Хайдер, успя да привлече доста млади гласоподаватели, като акцентира върху правата на австрийците пред имигрантите в кампанията си.

Щрахе е категоричен също така, че спасителните планове за държавите от еврозоната са незаконни, като той призовава и за напускане на еврозоната.

Партията на Хайдер обаче не успя да влезе в парламента, тъй като събра само 3,6% от гласовете.

Новата популистка партия на 81-годишния бизнесмен Франк Щронах обаче спечели 5,8%, също с акцент върху разделянето на еврозоната по държави, защото „германското и австрийското евро са по-скъпи от гръцкото“.

В австрийския парламент успяха да влязат също неолибералите, както и зелените, които спечелиха съответно 4,8% и 11,5% от гласовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още