IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И конституциите създават проблеми за изпадналите в криза страни

Постигането на строгите фискални цели вече се сблъска с дълбоко вкоренените конституционни принципи в Испания, Португалия и Гърция

15:55 | 28.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&bdquo;Конституцията на страната не трябва да се променя&ldquo;, сигурен е португалският премиер Педро Пасос Коелю. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

„Конституцията на страната не трябва да се променя“, сигурен е португалският премиер Педро Пасос Коелю. Снимка: Ройтерс

Испания, Португалия и Гърция вече са пострадали от властта на десните диктатори и едва през 1970-те години намериха пътя към демокрацията. Всички те тогава бяха нетърпеливи да се присъединят към една Европа, която по онова време поддържаше социалдемократическа политика.

В конституцията на Португалия от 1976 г. се изисква „да се проправи пътя на социалистическото общество". Тя задължава държавата да насърчава  заетостта, да предлага безплатно здравеопазване и образование, а дори и да изгради "почивки и туристически центрове" за работниците.

Поради това може би не е изненадващо, че португалският Конституционен съд отменя четири държавни проекта само през последните пет месеца. Те включваха данъчно облагане на обезщетенията за безработица и временни намаления на заплатите и пенсиите, които в очите на съдиите несправедливо са насочени към чиновниците в държавата.

В четвъртък Конституционният съд на Португалия отмени последните промени на трудовото законодателство на страната. С новия закон работодателите можеха по-лесно да съкращават служителите, или защото тяхната работа е станала излишна, или ако бъдат счетени за неспособни да се приспособят към новите изисквания. Освен това при решението кого да съкращават, работодателите нямаше да са принудени да вземат под внимание трудовия стаж. 

През миналия месец съдът отхвърли план на правителството, който предвиждаше преквалификация на излишните служители в държавния сектор и съкращаване на онези, които след 12 месеца не успяват да си намерят нова работа. И в двата случая съдиите са стигнали до заключението, че предвидените мерки нарушават залегналите в Конституцията „гаранции за сигурна заетост", които могат да бъдат нарушени само по уважителни причини.
„За да изпълним това, които искат съдиите, ние трябва да излезем от еврозоната“, коментира Медина Карейра, икономист и бивш португалски финансов министър.

В крайна сметка Конституционният съд усложни още повече усилията на португалското правителство за постигане на целите за намаляване на дефицита, което залегна като условие за международния спасителен план в размер на 78 милиарда евро. Все по-силни стават въпросите дали страната ще може да си възвърне доверието на инвеститорите в облигации и да избегне втори спасителен пакет.

В Испания Конституционният съд ще реши дали общините могат да съкратят една от 14-те месечни заплати на държавните служители. Три съдилища от по-долна инстанция вече отхвърлиха тази възможност, която трябваше да влезе в сила миналата година, като противоконституционна.

Испанският конституционен съд също така се съгласи през миналата есен да даде възможност на съдебно обжалване срещу Закон, който ще предоставя на дружествата по-големи възможности за масови съкращения и ще отслаби покупателната способност на работниците и служителите. Опозиционните партии, включително и на социалистите,  заявиха вече, че новият закон нарушава конституционните гаранции на работниците и служителите. Испанската конституция датира от 1978 г. - от време, в което страната се превърна от диктатура към демокрация.

Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още