IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енрико Лета ще иска вот на доверие за кабинета си

Парията на премиера и партньорите от „Народ на свободата“ не се споразумяха за допълнителните бюджетни мерки

11:56 | 28.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Енрико Лета е изправен пред нови трудности. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Енрико Лета е изправен пред нови трудности. Снимка: Ройтерс

Италианският премиер Енрико Лета ще поиска в идните дни вот на доверие в парламента относно предложения от него пакет за допълнителни бюджетни мерки на стойност 3 милиарда евро, които биха помогнали на страната да намали бюджетния си дефицит до допустимите в ЕС предели, предава Ройтерс.

До решението на Лета се стигна, след като неговата „Демократическа партия“ и „Народ на свободата“ на Силвио Берлускони така и не успяха да се споразумеят относно допълнителните мерки,  за които обаче и двете сили настояват.

Новината за предстоящия вот на доверие съобщи Грациано Делрио, министърът по регионалните въпроси. Лета взел решението след среща с президента Джорджо Наполитано и след неуспешно заседание на министерския съвет, където коалиционните партньори така и не се договориха по предлаганите мерки. 

Ако вотът се провали и мерките не бъдат одобрени от депутатите, ДДС ще се повиши от 21 на 22 процента във вторник, а Лета ще трябва да подаде оставка, посочва Ройтерс.

Ако подобно нещо се случи, депутатите от „Народ на свободата“ заплашиха да напуснат масово парламента, за да предизвикат неговото разпускане. Берлускони, който в неделя ще стане на 77 години, бе осъден на 1-и август на последна инстанция заради данъчни измами в своя медиен концерн и заради корупция – на общо 4 години лишаване от свобода. Срещу него текат разследвания и заради злоупотреба с високо положениее и секс с малолетна проститутка.

Съгласно действащия закон, който бе приет през декември миналата година, всяко физическо лице с ефективна присъда над две години затвор не може да се кандидатира на избори или, ако междувременно е било избрано, трябва да напусне парламента. Защитниците на Берлускони обаче твърдят, че известният под името „Северино“ закон от 2012 г. не може да бъде прилаган спрямо престъпления, извършени през по-ранен период.

Всичко това само задълбочава кризата, породена от съдебните неволи на Берлускони. На 4-и октомври сенатска комисия ще обсъжда дали да го освободи от парламента заради потвърждаване на осъдителната присъда срещу него за данъчни измами. При първото гласуване комисията реши, че Берлускони трябва да напусне парламента. Окончателното решение се очаква да се вземе в средата на октомври при заседание на Сената. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още