IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Въпреки кризата Европа остава желана туристическа дестинация

Централна и Източна Европа отчитат 9% ръст на международните туристи в първата половина на годината

18:54 | 27.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Въпреки кризата Европа остава желана туристическа дестинация

Икономическата криза не променя съществено нагласите на туристите и Европа остана една от желаните туристически дестинации, сочат данни на Европейската комисия. За първите шест месеца на годината броят на международните туристи, посетили Стария континент, расте с 5 на сто.

По-голям ръст отчитат страните от Централна и Източна Европа, където увеличението е в рамките на 9%, а за Южна Европа и страните от Средиземноморието ръстът е от 6 на сто.

За първите шест месеца на годината най-посещаваната европейска държава е Испания, следвана от Италия, Франция, Австрия, Германия и Гърция. Забележимо увеличение отчитат Литва, Словакия и Латвия.

По-голям брой туристи означава и повече работни честа , не само в сектора на туризма, което е особено важно на фона на данните за 26 млн. безработни европейци. Работа в туристическия сектор пък е привлекателна за младите хора. 18,8 млн. пък са заетите в браншове, свързани с туризма.

Всъщност последните данни за развитието на европейския туризъм показват, че не страните разчитат не само на летните месеци – увеличението на туристите в първите шест месеца на годината подсказват за стабилизиране и на зимния туризъм, както и силни пролетни месеци.

Тепърва ще бъдат изнесени и данните от традиционно силните за туризма месеци – юли и август, както и за есенните месеци.

Данните за развитието на туристическия сектор бяха публикувани по повод Световния ден на туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още