IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари приключиха сесията без ясна посока

Като имаме предвид ръстовете, през които минаха пазарите, нормално е да има пауза, коментира анализатор

19:22 | 26.09.13 г.
Европейските пазари приключиха сесията без ясна посока

С минимални изменения на индексите и без ясна посока приключи днешната търговия на основните европейски пазари.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 0,1% до 312 пункта. От началото на седмицата индексът изтри 0,5% заради опасенията, че американските политици няма да успеят да одобрят бюджета за новата финансова година, съобщава Bloomberg. От началото на месеца обаче индикаторът се повишава с над 5 на сто, след като Федералният резерв на САЩ запази непроменена програмата си за изкупуване на облигации.

В края на сесията германският DAX 30 се понижи с 0,02% до 8 664 пункта, британският FTSE 100 добави 0,22% до 6 566 пункта, а френският САС 40 записа спад от 0,2% до 4 187 пункта.

В Италия FTSE MIB се понижи с 1,2% заради нарастващите опасения, че управляващата коалиция ще се разпадне. Министрите от партията на Силвио Берлускони отново заплашиха, че ще напуснат постовете си, ако лидерът им бъде отстранен от Сената. Финалният вот, който ще определи съдбата на магната, е на 4 октомври.

“Пазарите не се чувстват комфортно в условия на неопределеност, а споровете за тавана на дълга на САЩ, както и неяснотата кога Фед ще започне да изтегля ликвидност, са две области, по отношение на които има несигурност”, коментира пред информационната агенция Стефан Еколо, главен стратег за Европа в Market Securities в Лондон.

“Като имаме предвид ръстовете, през които минаха пазарите, нормално е да има пауза”, допълва той.

Днес американското трудово министерство съобщи, че подадените през миналата седмица молби за обезщетения при безработица са намалели с 5 хил. до 305 хил., докато икономисти очакваха заявленията да се увеличат до 325 хил.

Същевременно търговското министерство на САЩ потвърди, че икономическият ръст през второто тримесечие е бил 2,5% на годишна база, след като през първото тримесечие икономиката се разшири с 1,1%. Икономисти, анкетирани от агенцията, обаче очакваха ръстът за периода април-юни да бъде ревизиран леко нагоре до 2,6%.

Законодателите в САЩ трябва до понеделник да постигнат споразумение за спешното финансиране, за да продължат да работят правителствените служби и след 1 октомври, когато се поставя началото на новата фискална година в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още