IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Grohe минава в японски ръце

Азиатският конкурент LIXIL придобива германската компания за почти 3 млрд. евро

18:15 | 26.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Grohe минава в японски ръце

След няколко месеца ухажване най-големият европейски производител на оборудване за бани Grohe се отдаде на японския си конкурент LIXIL.

Двата фонда TPG и DLJ Merchant Banking Partners ще продадат своя 87,5%-ен дял в традицонната компания от Хемер на LIXIL, както обяви самата Grohe. Придобиването от страна на Lixil и Development Bank of Japan вероятно ще приключи през първото тримесечие на 2014 г. Със стойност от 3 млрд. евро това е най-голямата инвестиция, направена от японска компания в Германия досега. 

Двете компании се обединяват във ВиК бизнес и се очаква да имат годишен оборот от повече от 4 млрд. евро. Така ще възникне и най-голямата компания в бранша.

Grohe и дъщерната компания Joyou остават независими в рамките на японската група. Освен това промени няма да има и в управлението. Главният изпълнителен директор на Grohe Дейвид Хейнс е подписал нов договор с петгодишен срок.

Със сделката отпада възможността Grohe да се появи на борсата. Собствениците на германската компания - финансовите инвеститори TPG Capital и Credit Suisse до последния момент преследваха стратегия с две направления, като едно възможно IPO също оставаше в играта. С напредването на плановете за IPO собствениците искаха да увеличат натиска върху LIXIL да сложи повече пари на масата. Но очевидно играта на покер е била ограничена: източници заявиха, че собствениците първоначално са се надявали да получат до 4 млрд. евро.

LIXIL в момента е поел по курса на експанзията. Наскоро японците придобиха за 342 милиона долара американския производител на аксесоари за бани и кухня ASD Americas Holding плюс дълга му.

Компанията Friedrich Grohe е основана през 1936 г. и днес дава работа на около 9 хил. души - 2 300 от тях работят в три производствени обекта в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още