IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задълбочава ли се политическата криза в Италия?

Президентът Джорджо Наполитано отмени участието си в конференция заради “обезпокояващата политическа среда”

17:43 | 26.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Задълбочава ли се политическата криза в Италия?

Президентът на Италия Джорджо Наполитано отмени участието си в политическа конференция заради “обезпокояващата политическа среда”, която изисква неговото внимание, съобщават италиански медии, цитирани от CNBC.

В резултат на съобщенията основният борсов индекс в Италия изгуби почти 2 на сто, а доходността по десетгодишните италиански облигации се повиши с над 80 базисни пункта до 4,46%.

“Бих участвал в днешната конференция, ако вчера не се бяха случили някои политически събития, които са обезпокояващи и които изискват цялото ми внимание днес”, посочва Наполитано в съобщение до организаторите на конференцията.

Късно снощи министрите в управляващата коалиция от партията на Силвио Берлускони отново заплашиха да подадат оставка, ако лидерът им бъде отстранен от Сената. Вторият вот за отстраняването на Берлускони ще се проведе на 4 октомври.

Преди това премиерът на Италия Енрико Лета коментира, че стабилността на правителството е негов приоритет в момента. Той посочи, че работи, за да върне страната обратно на пътя на растежа, въпреки че политическото напрежение, което заплашва крехката коалиция, отложи осъществяването на необходимите реформи.

“Бюджетът на Италия е под контрол, сега трябва да работим в подкрепа на растежа и съм убеден, че след като изборите в Германия вече минаха, това ще бъде фокусът и на европейско равнище”, посочва той.

Правителството се опитва да реформира пазара на труда в Италия, за да се пребори с рекордно високата безработица, която достигна 12% като цяло, а сред младежите е 39%.

Въпреки че Енрико Лета е уверен, че икономиката на Италия ще нарасне с 1% през 2014 г., данните за бюджетния дефицит и дълга на страната продължават да предизвикват безпокойство. Дългът достига 130% от брутния вътрешен продукт (БВП) и е вторият най-висок в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 26.09.13 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още