IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

IPO-тата на Острова са най-много от началото на кризата досега

Оптимизмът за икономиката връща доверието в инвестиционната среда и фондовата борса

09:30 | 24.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
IPO-тата на Острова са най-много от началото на кризата досега

Броят на британските компании, правещи опит да излязат на фондовата борса, се е увеличил до най-високото си ниво от 2007 година насам. Това дава основания да се говори за подобрение на инвестиционната среда и условията за финансиране на фона на възтановяването на икономиката.

Обемът на първичните публични предлагания (IPO) от началото на годината възлиза на 7,2 млрд. долара, показват данни на Dealogic. Сумата е разпределена между общо 39 дружества, избрали публичния статут.

Това поставя Великобритания на четвърто място по обем в света и на първо сред държавите от Европа, Близкия Изток и Африка. По същото време преди година страната е била на незавидната 14-та позиция, припомнят от CNBC.

През 2007 година на Острова е имало общо 98 IPO-та, които са привлекли общо 14 млрд. долара. След това обаче последваха години на ниско доверие и деливъридж в резултат на глобалната финансова криза.

В следващите месеци предстоят още първични публични предлагания, тъй като прогнозите за икономиката стават все по-добри на фона на мрачните очаквания от последните години.

Сред най-атрактивните емисии е тази на Кралските пощи. Близо 500-годишната служба Royal Mail се очаква да излезе на борсата през октомври, макар опозицицията категорично да се противопоставя на подобен ход. Управляващите обаче посочват продажбата на акции като жизнено важна за оцеляването на службата, чиито резултати страдат силно заради острата конкуренция при доставките и увеличената комуникация по електронна поща.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още