IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добре дошли в държавата на Мути

Изборите в Германия показват, че за привържениците на пазарната икономика настъпват тежки времена

10:32 | 23.09.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел триумфира, но победата ѝ сякаш е пирова. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел триумфира, но победата ѝ сякаш е пирова. Снимка: Ройтерс

59-годишната Ангела Меркел се възползва от силната в момента икономика и ниската безработица, която спомогна личната ѝ популярност да запази рекордно високо ниво - за разлика от поредица лидери, които загубиха постовете си в други европейски страни, откакто преди над три години избухна дълговата криза. Меркел, която е канцлер от 2005 г. и фактически лидер на европейската реакция на кризата, заяви след изборите пред свои привърженици, че това е супердобър резултат, и даде ясно да се разбере, че възнамерява да изкара пълен мандат. Въпреки мащаба на победата ѝ обаче управлението едва ли ще стане по-лесно за нея.

Тези избори също така показват, че резултатите зависят изцяло от правилната стратегия на кампанията. Това е особено важно за малките партии. Зелените може наистина да се оплакват, че дебатът за педофилията не е особено неудобен по време на предизборната кампания, но други въпроси са от решаващо значение: етичното прочистване на менютата например чрез хранителната диктатура на вегетарианците (визира се непредпазливото предложение на една дама от "зеленото" ръководство в столовете из цяла Германия да бъде принудително въведен "безмесен ден" - всеки четвъртък).

Всъщност една тривиалност, но от друга страна и един от символите на зелената немощ. И особено по отношение на плановете за данъчната политика, които дадоха повод за многобройни дискусии. Всичко това може доста добре да се опише и с едно клише: Може би един добре печелещ мениджър е обяснил на склонната да гласува за Зелените своя съпруга, че според данъчните планове на Тритин и Сие ще е все по-трудно да зареждат своето Porsche Cayenne, за да идат до биологичния супермаркет и да пазаруват екоморкови.

Не по-малко зле бе положението при FDP. Тя не успя да се очертае като истински пазарен коректив на коалиционния партньор, а в най-добрия случай - като придатък за осигуряване на мнозинство.

И фактът, че именно заради икономически спорната политика за спасяване на еврото много гласоподаватели обърнаха гръб на FDP, е не толкова изненадващ. Либералите не успяха да изяснят своето вътрешно противоречие: безусловната партия на Европа и Партията на икономическия разум – тези две понятия вече не пасват.

Но сега пък липсва дори и най-малкото гласче, което можеше да бъде повдигнато срещу всесилната Мути-държава. Относително щастие за FDP е, че и евроскептиците от „Алтернатива за Германия“ не влизат в Бундестага. Защото те биха били видимата за всички буржоазни избиратели контрапрограма на CDU. Така и двете организации - FDP и AFD – ще трябва да презимуват в извънпарламентарната опозиция.

Все още CDU на Меркел е като „пиян“ от триумфа. Но парията не трябва да забравя: ако AFD се стабилизира, то и на гражданското крило ще настъпи фрагментиране, каквото от две десетилетия се случва на левия лагер. От резултатите на SPD може да се види докъде ще доведе това. С оглед на положението в Европа, едно напредване на евро-скептична организация е стъпка към нормалност. Но раздробяването на германския политически пейзаж до шест, седем или повече парламентарни сили със сигурност няма да е принос към политическата стабилност.

Вижте още във видеото на Bulgaria on Air и Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
9
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
За съжаление доктора ще ти каже само проявлението какво е /следствието - например какво си прихванал от отслабналата имунна система/ ...Пожелавам ти БЪРЗО оздравяване - още преди доктора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Закачил съм нещо, ама утре , като ида доктор ще видим к'во е ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Да не си закачил енергийно излъчване на някой обединяващ маймунските реакции излъчвател ;))) - и понеже не ти се отдава телешкото насочване към "обединението" /щастливоТО мучене/, да си паднал абсорбирайки енергията в друга посока ;)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Всички които обичат да вярват, а не да виждат, са ми сложили минус! - Те нека да запомнят от мен - колкото повече се сговнясват "нещата" в ЕС, толкова повече ще се "обединяват" маймуните! Това е именно безсилието им, проявено в нуждата от ВЗАИМО-ПОМОЩ и всички видове социална, общественна и интернационална солидарности ще се увеличват! Или казано по-просто - колкото повече ги таковат, толкова повече ще се подлагат! Това е основния човешки /за хора!/ алгоритъм по който ви оправят! Затова и ви оставят едни и същи излъскани и верни, но лишени от всичко което ВИЕ самовлюбено си мислите че те притежават /честност, доблест, интелект и т.н./ да ви се изреждат по няколко пъти - за да ви усилят още повече безнадеждността чрез необходимост от обединение /положителна обратна връзка/!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
SSIW
преди 10 години
Горе долу по времето, по което вчера стана ясно, че фрау М. печели изборите, вдигнах сериозна температура и ме тресе и в момента, та едва сега успях да драсна 2-а реда във форума. Смятам, че няма нищо случайно и това е знак, че щом на мен това обстоятелство ми се е отразило по подобен начин ( при все, че лично мене това не ме засяга пряко по някакъв начин), горко му на ЕС! Ще ми се да изложа малко по-нашироко размислите, които са ме налегнали, но явно ще остане за след някой-друг ден, когато се пооправя;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Ооооооо... за такъв комсомолски секретар, на следващите избори нищо чудно и да стигне 110% !! :))) - то дотогава, точно ще е преминала точката на разделение от капитализъм към социализъм в ЕС, поне дотам, доколкото е в момента в руссия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
И аз това си помислих... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
dmtk
преди 10 години
Еми в Германия избирателната активност в някой секции не става 110% :) Затова може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 10 години
Начи в Европа магат да карат по 3 мандата и даже тече възторг, а в Русия е диктатура! хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още