IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгия обмисля продажбата на дял от BNP Paribas

Причината е твъде високият държавен дълг на кралството

22:27 | 18.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Белгия обмисля продажбата на дял от BNP Paribas

Поради прекомерни държавни дългове Белгия обмисля да продаде дела си в най-голямата френска банкова група BNP Paribas. Коалицията в Брюксел под ръководството на социалиста Елио ди Рупо обмисля частична или пълна продажба на дела от 10,28% в групата, съобщава белгийският бизнес ежедневник L'Echo. Причината за това е белгийският държавен дълг, който възлиза на 100% от брутния вътрешен продукт.

Европейската комисия настоява до края на годината Белгия да сведе държавния дълг под нивото от 100% от БВП. Според информация от L'Echo обаче, държавата ще може да достигне  равнище от 100,5%. Продажбата на акциите на BNP Paribas Group може да вкара в бюджета повече от 6 млрд. евро. Правителството на Белгия обмисля освен това и продажба на участията си в BNP Paribas Fortis, белгийския клон на групата. В него белгийската държава притежава 25 на сто.

И двата варианта според L'Echo са свързани с недостатъци. Продажбата на дялове от общия концерн ще донесе като цяло загуба за страната. При продажбата на акции на белгийския клон обхватът ще бъде ограничен от самото начало, защото е възможна единствено продажба на дружеството-майка, пише икономическият вестник.

Под натиска на ЕС Белгия вече въведе няколко програми за строги бюджетни икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още