IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел отряза Каталуния

Ако автономната област се отдели от Испания, тя няма да бъде член на ЕС

13:28 | 17.09.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Движението за независимост на Каталуния настоява за референдум. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Движението за независимост на Каталуния настоява за референдум. Снимка: Ройтерс

Евентуалната независимост на Каталуния от Испания се сблъска с още едно предизвикателство – Европейската комисия (ЕК) е категорична, че територията няма да бъде част от Европейския съюз (ЕС), ако скъса с Мадрид, съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

“Ако територия на държава-членка се отдели, независимата вече територия не може да е част от ЕС“, коментира зам.-председателят на ЕК Хоакин Алмуния на пресконференция в Барселона.

Движението за независимост в най-богатата испанска провинция набира скорост. Миналата седмица стотици хиляди граждани на каталуния излязоха на мащабен протест. Над 400 хил. души образуваха жива верига като символ на границата с Испания, отбелязва изданието.

Демонстрацията се състоя на празника на Каталуния и наподобява 600-километровата жива верига от август 1989 г. в балтийските държави.

Организаторите на проявата призоваха и за провеждането на референдум по въпроса за независимостта. Премиерът на Испания Мариано Рахой обаче категорично отхвърли призивите.

Въпреки съпротивата на централното правителство в Мадрид, местните власти в провинцията вероятно ще се опитат да проведат вот догодина по същото време, когато Шотландия ще решава за отделяне от Великобритания.

Становището на ЕС явно не е впечатлило министър-председателят на областта Артур Мас, който вижда Каталуния като партньор на Брюксел. Той отново коментира, че регионът е свързан силно с Испания, но иска да има по-голям контрол над собствената си икономика, политика и социални услуги.

Мас подчертава, че Каталуния допринася значително повече в сравнение с останалите автономни области в Испания, но получава значително по-малко от централното правителство в замяна.

Мариано Рахой вече изрази желание да се срещне с Мас, но за да обсъдят недоволството, а не евентуален вот за независимостта на Каталуния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
Ajax4o
преди 10 години
georgi_shum Много блогове четеш пич...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Каквото и да искат, ако не е предвидено или неизбежно да се интргрира в плановете, то няма да стане! До тук не е неизбежно... явно не е и предвидено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
georgi_shum
преди 10 години
Напротив, искат да са независими от Испания, но да са част от ЕС. Имам доста приятелия в Каталуня.. онзи ден, вечерата след като правиха веригата говорих с него и пича каза - искаме независимост. За ЕС пак ще кандидатстваме, ако не останем там. Ако ще и 10 години да трабва за да се оправим и пак да влезем в ЕС - е поносима цена за независимоста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
0pk
преди 10 години
...а защо изобщо го има ЕС? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
Императорът
преди 10 години
....а защо им е да са от ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
edimi
преди 10 години
""Ако автономната област се отдели от Испания, тя няма да бъде член на ЕС"-----------------------------------------------------------------------Че каталунците нали това искат, откачане от Испания и "модерния СИВ"-ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още